Hoppa till huvudinnehåll

Tro

"Skönhet är Guds modersmål" – aftonandakter lyfter upp det gudomliga i konsten

Från 2021
Uppdaterad 28.06.2021 12:14.
en tavla med en pojke och en hund
Bildtext Jonas Wiléns tavla har den åländske författaren och bildkonstnären Joel Petterssons liv i fokus. Den har också inspirerat Wille Valve i hans aftonandakt.
Bild: Wille Valve

Maria Björkgren-Vikström, Sara Torvalds, Wille Valve, Joanna Nylund och Philip Hällund talar om konst i aftonandakten i Yle Vega 28.6 – 2.7

Maria Björkgren-Vikström inspireras av hur ett konstverk kan tala till oss på många olika plan och upplever skönheten som helande.

Sara Torvalds reflekterar över universalgeniet Leonardo da Vinci vars talang pekar på Skaparen.

Wille Valve talar om konstnären och författaren Joel Pettersson och två tavlor som sätter hans livskonflikt i centrum; konflikten mellan den han var och den han skulle vilja vara.

Joanna Nylund ser olika konstformer som språk som uttrycker det allra innersta i en människa medan Philip Hällund talar om det han i ett par konstverk ser som ljus från ovan.

Aftonandakt

Spela upp

Våren fick nya färger

Maria Björkgren-Vikström, Åbo, inleder serien av afton andakter om konst 28.6.

Hon berättar att hon under sina år på Kyrkostyrelsen var med och översatte och bearbetade ett undervisningsmaterial för religionsundervisningen, kring bildkonst och religiös symbolik.

– Jag blev inspirerad av hur ett konstverk kan tala till oss på många olika plan. Musik och litteratur, bland annat poesi, har alltid varit jätteviktiga för mig. Jag läser, musicerar och sjunger men har just aldrig efter skoltiden tecknat eller målat.

kvinna framför tavla
Bildtext Maria Björkgren-Vikström har inspirerats av Lennart Segerstråles konstverk Vår.
Bild: Privat

Fastän Maria själv inte skapar med sina händer har bildkonsten med åren fått allt större betydelse för henne. Hon njuter mera av konstutställningar nu än när hon var yngre. Den konst som finns hemma berättar om olika skeden i familjens liv. Man har fått tavlor som gåvor eller köpt verk av konstnärer man känner.

– Jag njuter av det som är vackert och tycker att skönhet är helande och utgår från skapelsens källa, från Gud.

I aftonandakten talar Maria Björkgren-Vikström om tavlan Vår som är målad av konstnären Lennart Segerstråle. Den har hängt i flera bekanta hem. Ju mer hon ser på den framträder också fler färger och djup i den.

Hon ser det som både allmänmänskligt och mycket personligt hur man upplever Guds tilltal.

– För många, liksom för mig, verkar det som om jag allt mer lägger märke till allt vackert och skönt i naturen, och även kan uppleva Guds tilltal genom det som är gjort av människor. säger Maria Björkgren-Vikström.

Det högsta goda, sköna, sanna och Herren

Sara Torvalds, Karis, såg ”sin da Vinci” i Paris, på det som blev hennes sista utlandsresa före covidrestriktionerna trädde i kraft.

I sin aftonandakt 29.6 talar hon om detta verk av Leonardo da Vinci, en gudabenådad konstnär och mångsysslare. En man vi fortfarande minns som något slags definition på hurudant ett universalgeni kan vara, säger hon.

kvinna vid tavla
Bildtext Sara Torvalds i en selfie med Leonardo da Vincis "Cartoon" på Louvren i Paris.
Bild: Sara Torvalds

– Och visst tror jag att hans begåvning fortfarande kan hjälpa att föra människor närmare Gud. Precis som hans målning av Johannes Döparen - och Sankta Anna på hans Cartoon - pekar uppåt mot Gud pekar hans oerhörda talang mot en Skapare och en mening med vår tillvaro.

Sara Torvalds tror att skönhet hjälper att leda oss till Gud. Det är inte en slump att våra katedraler är bland det vackraste som har skapats av människohand.

– Det är kopplingen mellan det högsta goda, det högsta sköna, det högsta sanna och Herren som gör att de flesta människor har lättare att tro på Gud när det är vackert omkring dem, vare sig det är naturens skönhet eller den skönhet vi människor har bidragit till att skapa, säger Sara Torvalds.

Joels livskonflikt inspirerade

Wille Valve, Jomala, har i sin aftonandakt 30.6 inspirerats av konstnären och författaren Joel Petterssons livsöde.

Pettersson levde, som Valve uttrycker det, ett verkligt råddigt liv och hans samtid varken förstod honom eller förstod att uppskatta honom.

tavla med man och hund
Bildtext Wille Valve har fastnat för två tavlor av konstnären Jonas Wilén.
Bild: Wille Valve

– Dessa två konstverk med Joel i centrum sätter fingret på en av hans livskonflikter: Konflikten mellan den han var och den han skulle vilja vara. Det är en konflikt jag känner igen och som många människor kan känna igen sig i, säger Wille Valve.

Konstverken som är målade av Jonas Wilén hänger i Joelsalen i Lemlands grundskola.

Valve säger att konsten ibland kan uttrycka saker som inte går att förklara eller sätta ord på.

Den kan skapa en syntes eller överbryggning som det liksom inte går att redogöra för. Han upplever att konsten ibland ger stor glädje, liksom en pollett som trillar ner.  

Hur ser du på begreppet skönhet? Vad är vackert och är det viktigt?

– Skönhet och fullbordan hänger på sätt och vis samman. I Joels livsöde kan vi se skönheten i driften, viljan och ambitionen som blev uppmärksammad, och på sätt och vis, fullbordad först långt efter hans liv är över. Vilket han själv förutsåg. 

porträttbild man i kontor
Bildtext Wille Valve säger att konsten ofta är en påminnelse om hur ofullständigt vårt sköra jordiska liv är. Och att det är ok.
Bild: Eva Ringbom-Fonsell/Ålands Radio

På vilket sätt talar Gud genom konsten och skönheten?

Konsten är ofta en påminnelse om hur ofullständigt hela detta sköra jordiska liv är, och att det är som det ska vara. Konsten kan också någon gång ge små glimtar av överjordisk fullbordan, säger Wille Valve.

Konsten uttrycker det allra innersta

Joanna Nylund, Helsingfors, berättar att hon har känt en dragning till konst ända sedan den dagen då hon som barn förstod att det finns människor som har som sitt jobb att måla tavlor.

– Att få göra något som inte kan sägas vara till nytta, något som bara ska göra andra glada – tänk att sådant finns! Jag insåg nog då att det här livet, det är inte så dumt, säger Joanna.

Hon insåg också att det kreativa livet är det liv hon själv helst vill ha, om det bara går. För hennes del blev det skrivande och senare fotografering. Men nästan all konst intresserar, och det står alltmer klart för henne att det inte finns så skarpa linjer mellan de olika konstformerna som Joanna någon gång trodde.

porträttbild av kvinna
Bildtext Joanna Nylund fascineras allra mest av naturens skönhet.
Bild: Privat

– Musik, dans, litteratur, bildkonst – alla är de språk för att uttrycka det allra innersta i en människa. Det är det som gör konst så ändlöst fascinerande. Men bara om det är sant!

Med det menar Joanna Nylund att det faktiskt kommer ur människans kärna och inte handlar om att söka popularitet eller att vara någon till lags.  

– Skönhet är något av det viktigaste i mitt liv. Människor med ett utvecklat sinne för det estetiska riskerar lätt att fastna i det materiella. Jag värjer mig för det, för jag vet att det kan gå överstyr.

Nylund känner ett stort behov av att ha det vackert omkring sig, men säger att livet måste handla om mer än att bara maximera sitt eget ”inåtvärmande mysande”.

– Det måste finnas ett utlopp, ett givande. Där kommer naturens skönhet in.

Naturen är oöverträffad

Naturen är den stora utjämnaren. Dess skönhet går inte att överträffa och finns där för oss alla. Därför fotograferar Joanna Nylund mest naturen.  

– Jag tror skönhet är Guds modersmål. Han kan inte skapa något fult.

Om man kan lära sig att se fördomsfritt på naturen blir precis allting bedövande vackert. Hur vi ser på skönhet avslöjar ganska mycket om vår gudsbild också, tror Joanna.

– Vågar jag tro att Gud skapat världen för oss att njuta av? Att det gläder Honom när vi uppskattar den, tar djupa andetag och låter oss förundras?

Nylund brukar peka ut sådant för Honom hon tycker extra mycket om. Hon kramar träd och pratar med fåglar och bryr sig inte ett dugg om vad folk tycker. Hon är helt säker på att det får Gud att mysa lite.  

– Naturens skönhet talar starkast till mig, för där kan vi se vilken omsorg Gud lagt ner i allt Han gjort. Vi kan också se Hans humor, kraft, ömhet, vildhet och mildhet. Som bärare av Hans bild är vi samtidigt bärare av Hans skaparkraft. Det är en underbar tanke.   

Joanna Nylund talar i aftonandakten 1.7 om Marc Chagalls tavla Vit korsfästelse.

Ljuset från ovan

Då Philip Hällund, Kökar, fick frågan om att delta i ”konstveckan” kom han direkt att tänka på en altartavla som han fascinerats av ända sen han såg den första gången för över 40 år sedan.

man i närbild mot grönska och blå himmel
Bildtext Philip Hällund fascineras av ljuset i tavlor som berört honom.
Bild: Philip Hällund

– Det är prins Eugens målning i Kiruna kyrka. Det som är speciellt med den är ljuset. Därför kallar jag min andakt Ljuset från ovan.

Hällund jämför altartavlan med en målning som hänger på hans egen vardagsrumsvägg. Det är en tavla som föreställer Pedersöre kyrka och har målats av hans egen far Paul Hällund.

en tavla som föreställer en kyrka
Bildtext Tavlan är målad av Paul Hällund och föreställer Pedersöre kyrka.
Bild: Philip Hällund

– Där är också ljuset centralt. Och den är lite speciell för att den är uppbyggd av trianglar. Överhuvudtaget tilltalar mig konstverk som jag kan betrakta länge och få nya associationer av.

Philip Hällunds aftonandakt avslutar konstserien på fredag 2.7.

Aftonandakterna sänds kl.19.15 i Yle Vega och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln