Hoppa till huvudinnehåll

Sport

91-åring skriver historia i Safari-rallyt – blev äldsta föraren i VM-serien: "Livet börjar vid 90"

Uppdaterad 25.06.2021 15:37.
Sobieslaw Zasada talar med Jean Todt.
Bildtext Fias president Jean Todt tog ett snack med veteranföraren Sobieslaw Zasada under öppningsdagen.

Kenyas klassiska Safari-rally är tillbaka i VM-kalendern. Kalle Rovanperä gjorde en fin premiäretapp – samtidigt som polacken Sobiesław Zasada blev tidernas äldste förare.

Kenyas Safari-rally kördes för första gången år 1953 och var med i VM-serien direkt vid starten år 1973. Men sedan 2002 har Kenya inte fått plats i VM-kalendern, och därför är veckans rally främmande för dagens elit.

På torsdagen kördes en specialsträcka med publik. Förarna körde parvis på en bana på en åker och där trivdes Kalle Rovanperä.

Toyota-föraren slog Dani Sordo solklart i sin duell och klockades för tiden 3.21,8. Det räckte till slut till en andraplats i etappen.

– Sträckorna här är mycket varierande, det finns lite allt möjligt här. Får se hur det här blir, funderade finländaren i målet.

Hans stall fick en drömstart på rallyt. Sebastien Ogier var 0,3 sekunder bättre än Rovanperä, medan Toyotas tredje förare Elfyn Evans blev trea.

91-åring skriver rekord

En krydda i det nygamla rallyt kan bli vilda djur. Yles expert Miikka Anttila har fått höra att man sett djur vid banan – precis som förr i tiden – men dessa försöker man få bort med visselpipor, bland annat.

– I Safari-rallyt räcker det inte bara att ha bra fart, man måste kunna köra smart. Man kan möta på överraskningar – det går inte att förutspå om man kommer att stöta på en sten eller en giraff, konstaterade Anttila.

En annan specialitet med tävlingen stavas Sobiesław Zasada. Den 91-åriga polska rallyikonen blev i dag den äldsta föraren i VM-serien.

– Livet börjar vid 90, så jag kör på! Jag vill se hur det ser ut i dag, eftersom rallysporten har förändrats sedan jag tävlade, berättade Zasada för nyhetsbyrån AFP inför tävlingen.

Zasadas mål är att klara hela rallyt och i öppningsetappen blev hans tid 5.11.2. För motståndet stod hans barnbarn Daniel Chwist.

Polacken blev europeisk mästare flera gånger under 1966, -67 och -71. Då Hannu Mikkola blev första icke-afrikan att vinna Safari-rallyt år 1972 var Zasada tvåa.

Veteranens största oro inför tävlingen var hur han skulle ta sig in i sin Ford.

– Det är som gå in i en bur. Jag måste träna på att komma in snabbare.

– Jag kommer att tävla i ett till rally när jag fyller 100! tillade Zasada.

Rallyt består av 18 etapper. På fredagen står sju sträckor på schemat.

Safari-rallyt 1/12:

1. Sebastien Ogier Toyota 3.21,5

2. Kalle Rovanperä Toyota + 0,3

3. Elfyn Evans Toyota + 0,7

4. Ott Tänak Hyundai + 2,5

5. Thierry Neuville Hyundai + 5,0

6. Katsuta Takamoto Toyota + 5,6

7. Gus Greensmith Ford + 6,1

8. Oliver Solberg Hyundai + 7,9

9. Lorenzo Bertelli Ford + 9,0

10. Adrien Fourmaux Ford + 9,6