Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden och kongressen enades om jättelikt infrastrukturpaket

Från 2021
Uppdaterad 24.06.2021 22:51.
President Joe Biden talar till medierna tillsammans med senatorer från både Demokraterna och Republikanerna efter att de enats om satsningar på infrastruktur.
Bildtext President Joe Biden talar till medierna tillsammans med senatorer från både Demokraterna och Republikanerna efter att de enats om satsningar på infrastruktur.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s president Joe Biden meddelade på torsdagen att senatorer från båda partierna enats om ett infrastrukturpaket värt 953 miljarder dollar inom loppet av fem år och 1 200 miljarder dollar inom åtta år.

Avtalet om att bygga bland annat vägar, broar och hamnar har godkänts av en grupp senatorer från både demokraterna och republikanerna.

Det är ovanligt att båda partierna kommer överens på det här sättet och enligt nyhetsbyrån AP är det möjligt att överenskommelsen banar väg för att presidenten senare ska få igenom mera omfattande förslag värda 4 000 miljarder dollar.

Det finns till en början ont om detaljer om innehållet, men Biden säger att alla inte har fått vad de har varit ute efter.

Biden säger på Twitter att fem demokratiska och fem republikanska senatorer har enats om ett avtal som kommer att skapa miljontals jobb i USA.

Finansieringen av paketet har varit en stötesten. Bidens krav har varit att ingen som tjänar mindre än 400 000 dollar om årets ska få höjda skatter. Republikanerna har varit ovilliga att överhuvudtaget höja några skatter, frånsett att indexhöja bränsleskatten.

Senatorerna anser ändå nu att finansieringen är avklarad.

Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att det inte kommer att bli något gemensamt lagförslag om partierna inte kommer överens om ett annat budgetpaket.

Pelosi säger att representanthuset inte kommer att rösta om infrastrukturpaketet innan senaten har behandlat båda paketen.

Biden sa för sin del att han inte kommer att underteckna infrastrukturpaketet utan att också det större paketet har rotts i hamn.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln