Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk-franskt förslag om toppmöte med Putin fick inte luft under vingarna – kränkande lagar i Ungern väckte häftig debatt

Uppdaterad 25.06.2021 08:07.
Viktor Orban talade till medierna före mötet.
Bildtext Toppmötet diskuterade bland annat nya lagar som Ungerns regering lagt fram som kränker hbtqi-personers rättigheter. Premiärminister Viktor Orban talade till medierna före mötet.

Det tysk-franska förslaget om att stärka dialogen med Ryssland fick inte luft under vingarna vid EU-ledarnas toppmöte i Bryssel. Initiativet hade öppnat för möten på toppnivå mellan EU och Ryssland – något som inte ägt rum sedan annekteringen av Krim år 2014.

BRYSSEL I sina slutsatser efterlyser toppmötet en mer konstruktiv inställning från Rysslands ledning och ett stopp för skadlig eller olaglig verksamhet som riktar sig mot EU-länder och tredje länder.

Förslaget om att återgå till att ordna toppmöten mellan EU och Ryssland fick däremot inte rådets enhälliga stöd.

– Jag hade hoppats på ett modigare steg. Men det är också bra som det är, vi kan arbeta vidare utgående från detta, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter toppmötets första dag.

Nej till ryskt möte från Polen och de baltiska länderna

Frågan om att fördjupa dialogen med Ryssland har stött på patrull i synnerhet i Polen och de baltiska länderna.

Litauens president Gitanas Nausėda säger att man inte kan föra mer dialog under rådande omständigheter.

– Vi ser att våra relationer till Ryssland försämras och nya former av aggressivt beteende från Ryssland. Därför kan vi inte köpslå på bekostnad av våra östliga partnerländer.

Också Turkiet och Ungern diskuterades

Utöver Ryssland diskuterade EU-ledarna också relationen till Turkiet. Man uppmanar kommissionen att utarbeta en plan för hur EU ska kunna fortsätta stöda mottagandet av flyktingar i Turkiet.

På bordet ligger ett stödpaket på 3,5 miljarder euro som sträcker sig till år 2024.

Toppmötet diskuterade också de nya lagar som den ungerska regeringen lagt fram som kränker hbtqi-personers rättigheter.

Lagarna utgår från att personer som är under 18 år ska skyddas från pornografi men även från all information om hbtqi-personer eller om könskorrigeringar.

Marin: Mänskliga rättigheter bör garanteras i alla länder

Initiativet har fått en stor del av EU-ledarna att resa ragg. Statsminister Sanna Marin säger att diskussionen som fördes mellan EU-ledarna var svår men nödvändig.

- Diskussionen var svår men även nödvändig på många sätt. Vi har gemensamma värderingar och principer som varje medlemsland borde följa. Det handlar om EU-medborgare och hur deras grundläggande rättigheter förverkligas.

Vad sa du till Orbán?

- Jag betonade betydelsen av att respektera de mänskliga rättigheterna och vikten av att samhällena är öppna och att diskriminering av minoriteter inte förekommer.

- Jag lyfte naturligtvis fram att rättigheterna för sexuella minoriteter och könsminoriteter måste förverkligas i varje EU-land.

Toppmötet fortsätter i dag med diskussioner om EU:s ekonomiska återhämtning och samarbetet inom euroområdet.