Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hela staden i extas efter att Artturi Lehkonen blivit matchhjälte – förde Montreal till första finalen på 28 år: "Vi har inte släppt självsäkerheten"

Från 2021
Uppdaterad 25.06.2021 10:49.
Artturi Lehkonen firar mål med Phillip Danault.
Bildtext Artturi Lehkonen blev hjälte i den sjätte semifinalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Montreal Canadiens ska spela Stanley Cup-finaler för första gången sedan 1993. Sensationen fullbordades av Artturi Lehkonens förlängningsmål i den sjätte semifinalen – och glädjen visste inga gränser på Montreals gator.

Det var Canadiens eminenta förstakedja som ordnade det efterlängtade avgörandet då förlängningen bara hade hunnit börja.

Brendan Gallagher passade Phillip Danault strax före offensiva blålinjen, och i anfallszon lämnade Danault pucken till Artturi Lehkonen, vars direktskott avgjorde den sjätte semifinalen till 3–2 då förlängningen bara var 1.39 gammal.

– En rätt så häftig känsla. Jag försökte bara skjuta högt och träffa rätt, berättade Lehkonen på presskonferensen.

– Vi tog vara på tekningsvinsten i egen zon, såg en öppning och sedan gör "Lecky" ett otroligt mål, fullträffen gav en bra bild av matchserien, tyckte Danault.

Golden Knights hade åter kastat om i målet då Robin Lehner tagit Marc-André Fleurys plats. Svensken tvingades kapitulera för första gången i matchen efter 14.06, då Shea Webers hårda slagskott gick in. Vegas kvitterade genom Reilly Smith redan 48 sekunder senare.

20-årige Cole Caufield förde Montreal åter i ledning halvvägs i den andra perioden med sitt 2–1-mål. Vegas fick hål på välspelande Carey Price för sista gången i matchserien drygt en minut in i tredje perioden, då Alec Martinez kvitterade.

Lehkonen: "Vi har varit självsäkra"

För fjärde matchen på raken fick Canadiens dessutom klara sig utan covid-smittade chefstränaren Dominique Ducharme.

– Vi har varit självsäkra, och inte släppt den känslan. Vi visste att vi skulle lyckas i något skede, fortsatte Lehkonen, som spelade i närmare 17 minuter i matchen.

Montreals spelare firar i klunga.
Bildtext Artturi Lehkonen omringades efter matchen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Montreal dömdes ut som ett av slutspelets svagaste lag på förhand. Öppningsrundan mot Toronto började mardrömslikt då "Leafs" gick upp i 3–1-ledning i segrar – men därefter har Canadiens vunnit elva av tretton matcher.

– Vi skulle inte vara här just nu om vi inte trott på det. Vi har trott på det här hela tiden och förstås är vi extatiska just nu. Vi har mycket jobb kvar att göra, påminde Price, som parerade 37 puckar.

– Vi försöker låta bli att tänka på vad som väntar i framtiden. Det här var en stor seger för oss, men vi behöver fortfarande fyra vinster, betonade Lehkonen.

Montrealspelarna på lagbild med konferenspokalen.
Bildtext Montreal med konferenspokalen.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Enorm glädje på gatan

Vegas Golden Knights korta NHL-historia är makalös läsning. Under tre av fyra säsonger har man gått till minst semifinal.

– Vi är en grupp som jobbar stenhårt. Jag är stolt över allihopa. Vi var redan och knackade på finaldörren, kommenterade Robin Lehner.

– En ganska hemsk känsla. Jag är lagets kapten, lagets ledare och tar stort ansvar för vad som hände, beklagade lagkamraten Mark Stone.

Mark Stone fokuserar.
Bildtext Mark Stone.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Mesta mästarna Canadiens är i Stanley Cup-final för första gången sedan mästerskapsåret 1993. Senaste gången ett kanadensiskt lag var i final var för tio år sedan, då Vancouver förlorade mot Boston 2011. Både 1993 och 2011 blev det stökigt på gatorna efter att den kanadensiska finalplatsen var säkrad, och denna gång verkade inte vara ett undantag.

Bara 3 500 personer fick se matchen på plats i Montreal, men utanför arenan var glädjescenerna vilda.

En person lyfts upp på folkmassan i Montreal.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sportsnets video visar hur fyrverkerier smäller ovanför den firande folkmassan.

För vissa kokade glädjen helt över. På sociala medier spreds uppgifter om att polisen tvingats använda tårgas och klipp visade hur en polisbil totalförstörs.

I finalen får Montreal möta antingen Tampa Bay eller New York Islanders. Den matchserien står 3–3 och avgörs kommande natt.

NHL

Montreal–Vegas 3–2 efter förlängning

MTL: Joel Armia 0+0, +/-0, 11.03

MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+0, +/-0, 16.01

MTL: Artturi Lehkonen 1+0, +1, 16.56

Montreal vidare till final med 4–2 i segrar.

I Yle Sportens NHL-podd tar redaktionens NHL-nördar Mattias Simonsen och Anders Nordenswan tempen på världens bästa ishockeyliga och bjuder på drivet snack om de finländska spelarna. Ett nytt avsnitt publiceras varje tisdag fram till att säsongen är slut på Yle Arenan.