Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uusi Suomi: Experter varnar för ny coronavåg efter fotbollsfolkets hemkomst: "Vi borde ha lärt oss av tre tidigare misstag vid gränserna"

Uppdaterad 25.06.2021 12:29.
En person går in i till coronatestning vid gränsen.
Bildtext Myndigheterna vill att man testar sig både vid gränsen och 3–5 dagar efter att man kommit in i landet.

Hälsovårdsexperter varnar för en ny coronavåg i Finland till följd av att så många fotbollsturister återvänt med coronasmitta från S:t Petersburg, skriver tidningen Uusi Suomi. Deltavirusvarianten är dominerande på den ryska sidan.

Hälsovårdsexperter säger till Uusi Suomi att deltavarianten är den dominerande coronavirusvarianten bland de finländska fotbollsturister som återvänt hem med coronasmitta i bagaget.

Deltavarianten smittar ytterst lätt och infekterar även vaccinerade personer, och det är den varianten som resenärerna nu kan föra vidare till sina kontakter här hemma.

Experterna anser att Finland borde ha lärt sig av tre tidigare misstag vid gränserna – nu befaras det fjärde misstaget ha gjorts då man tillät cirka 800 fotbollssupportrar återvända hem från Ryssland utan test tidigare i veckan.

"I Helsingfors har folk gått på restaurang efter positivt testresultat"

Diagnostikdirektör Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS säger att Helsingfors smittskyddsmyndigheter känner till fall där fotbollsturister inte följt karantänsbestämmelserna efter hemkomst.

Det finns till och med personer som har fått positivt testresultat – och ändå rört sig ute bland människor. De har exempelvis bestämt sig för att gå på restaurang och på så sätt exponerat en hel del utomstående personer.

"Antalet fall av coronavirussmitta har börjat öka i HUS-området och resenärers positiva testresultat har fördubblats i jämförelse med en vecka tidigare. Det finns en uppenbar risk för en ny epidemivåg orsakad av deltavarianten", skriver Lehtonen.

THL: Nästan 100 fall av smitta bland fotbollsturister

Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att nästan 100 fall av coronavirussmitta redan har påträffats bland finländare som återvänt från S:t Petersburg.

Hälsovårdsmyndigheterna uppmanar alla som varit utomlands att följa karantänsbestämmelserna och låta ta ett nytt coronatest 35 dagar efter hemkomsten.

Biträdande professor Tuuli Lappalainen konstaterar för sin del att det lutar mot att hälsosäkerheten vid gränserna fallerat för fjärde gången.

”Om det går så är det fjärde gången som detta omintetgör det hårda arbetet som finländarna gjort i kampen mot epidemin. Vi borde ha lärt oss av de tre tidigare gångerna", skriver Lappalainen som ett svar på Lehtonens tweet.

Lappalainen syftar på att resenärer tilläts anlända till Finland utan tester i början av pandemin (det vill säga under vårvintern 2020), i början av hösten 2020 då bara stickprover gjordes bland resenärer och återigen i början av år 2021 då alfavarianten av viruset spreds till Finland.

Den gemensamma nämnaren för de tre tidigare tillfällena är att Finlands coronasiffror varit rätt låga för att sedan börja stiga i och med bristande gränskontroller.