Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland får en skärpt klimatlag – krav på ny lag då den tidigare inte beaktade kommande generationer

Från 2021
Uppdaterad 25.06.2021 12:16.
Klimataktivister demonstrar utanför förbundskanslerns kansli i Berlin
Bildtext Klimataktivister har demonstrerat bland annat utanför förbundskanslerns kansli.
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

I Tyskland gav förbundsdagen under torsdagskvällen grönt ljus för en skärpt klimatlag. Förbundskansler Angela Merkels regering var tvungen att skärpa lagen, eftersom den förra enligt ett domslut inte i tillräckligt hög grad tog kommande generationer i beaktande.

Bakom skärpningen av klimatlagen ligger den tyska författningsdomstolens beslut från slutet av april i år.

Utgående från besvär, inlämnade bland annat av miljörörelsen Fridays for Future, slog domstolen då fast att klimatlagen från 2019 inte är förenlig med den tyska grundlagen.

Det här bland annat för att den inte slog fast någon exakt plan för hur koldioxidutsläppen ska minska efter år 2031, vilket domstolen såg som en kränkning av yngre generationers rättigheter.

I domslutet hänvisade man till den tyska grundlagens paragraf 20a, som säger att staten också har kommande generationers livsförutsättningar att ta i beaktande.

Klimatneutralitet fem år tidigare än planerat

Den nya lagen innehåller nu en hel del skärpningar och preciseringar.

Koldioxidutsläppen ska nu minska med 65 procent framtill år 2030 i stället för tidigare 55 procent jämfört med utgångsåret 1990.

De största minskningarna ska enligt lagen ske inom sektorerna energiproduktion, industri och trafik.

Där den tidigare lagen slog fast att koldioxidutsläppen från energiproduktionen år 2030 ska ligga på 175 miljoner ton per år, så är målet nu i stället 108 miljoner ton per år.

Bland annat på det här sättet eftersträvar Tyskland att nå klimatneutralitet år 2045, vilket är fem år tidigare än i den förra klimatlagen.

Där den förra lagen av författningsdomstolen konstaterades vara för vag och inte ta de yngre generationerna i beaktande, slår man nu fast att utsläppsminskningarna för åren 2031 till 2040 ska bestämmas redan om tre år.

Klimataktivister demonstrar utanför förbundskanslerns kansli i Berlin
Bild: EPA

För att nå de nu i lagen uppställda målen beslutade regeringen i onsdags om ett första nytt program på åtta miljarder euro för ett bättre klimatskydd.

Med paketet vill man bland annat satsa på ett mer energisnålt boende samt satsningar på klimatvänligare lösningar inom industrin. Som en detalj i programmet ska också cykeltrafiken främjas med ytterligare 400 miljoner euro.

Den nya klimatlagen måste ännu godkännas av förbundsrådet, där de tyska delstaterna är representerade.