Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska friidrottsbasen vill att både sommarens och vinterns OS ställs in – av andra orsaker än pandemin: "En tidsfråga innan korthuset rasar"

Från 2021
Uppdaterad 25.06.2021 15:54.
Sami Itani håller tal.
Bildtext Sami Itani (arkivbild).
Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani hoppas på att de kommande olympiska spelen inte blir av. Friidrottsbasen är ytterst kritisk till IOK:s nuvarande verksamhet. "Det finns verkligen mycket att fixa", slår Itani fast för Yle Urheilu.

Det är i Helsingin Sanomat som friidrottsförbundets ordförande Itani går ut med att han inte skulle vilja att varken sommarens OS i Tokyo eller nästa års vinter-OS i Peking ordnas.

På grund av pandemin, kanske många tänker. Men det är inte viruset som friidrottsbasen motiverar sin åsikt med.

– Med tanke på idrottens framtid skulle det vara önskvärt att inte arrangera något till OS i nuvarande form, skriver Itani.

Ordföranden påminner om återkommande korruptionsskandaler inom IOK och internationella grenförbund, och att idrottarnas roll i beslutsfattandet är liten. Itani önskar att det inte vore ett självändamål att ordna tävlingarna med fyra års mellanrum.

– Att kombinera konceptet hos dagens olympiska spel med till exempel hållbar konsumtion, mänskliga rättigheter och miljövänlighet ser omöjligt ut.

Inga andra realistiska alternativ till förändring?

Att det nuvarande enorma olympiska spektaklet leds av en organisation som i mångt och mycket förlorat förtroendet hos intressenter och många idrottare är tvivelaktigt, anser Itani.

– Ju högre upp man går, desto mer sannolikt är det att beslutsfattarna har en oerhört tunn beröringsyta till idrottarnas liv, förklarar den tidigare mångkamparen för Yle Urheilu.

Att ställa in spelen i Tokyo och Peking är kanske inte den enda vägen till förändring, men Itani ser inga andra realistiska möjligheter för tillfället. Dessutom finns det problem i internationella- och nationella grenförbund.

– I dag har en olympisk idrottare runt nio idrottsorganisationer ovanför sig. Ganska snabbt börjar det försvinna pengar redan efter föreningsverksamheten, också på lokal nivå. Det är pengar som verkligen skulle behövas på fältet.

Japaner som demonstrerar mot planerna att arrangera OS i Tokyo.
Bild: AOP

På toppen härskar internationella olympiska kommittén.

– Man har över fem miljarder i balansräkningen och en väldigt liten synlighet i vart pengarna till sist går. Och beslutsfattarna sitter stilla oavsett vad som händer. Det finns verkligen mycket att fixa, slår Itani fast.

Förlorad legitimitet

Sommarspelen är massiva projekt som kräver betydande satsningar med offentliga medel. För sommar-OS 2032 har Kina med två städer, Turkiet, Qatar och till och med Nordkorea visat intresse för.

– Länder med fungerande demokrati är mycket långsammare på att lägga exempelvis 15 miljarder på ett sommar-OS, så diktaturer har en helt annan möjlighet att söka evenemang av den här storleken, tycker Itani.

Spelens legitimitet håller på att förstöras i skattebetalarnas ögon, menar friidrottsbasen.

– Om det år efter år cirkulerar problem med korruption, mänskliga rättigheter och miljöproblem inom idrottsrörelsen, så är det bara en tidsfråga innan korthuset rasar.

Vapaavuori: Naivt att ställa in

För enskilda idrottare kan det ändå vara svårt att kämpa mot en organisation som samtidigt styr upp det som deras tävlande.

– I den offentliga diskussionen tycker jag att idrottarna ofta nedgraderas till endimensionella nöjesmannekänger. Dessutom begränsar IOK också deras yttrandefrihet direkt med regler under OS. Därför är det ganska svårt för idrottarna att utnyttja den potential i samhället som de kunde ha.

Jan Vapaavuori, ordförande för Finlands olympiska kommitté, säger till Yle att IOK försökt få idrottarna bättre med i diskussionerna. Att ställa in spelen är ändå inte rätt väg att gå enligt honom.

– Olympiska spelens uppgift genom historien har varit att förena folk och bygga broar. Men visst behövs det diskussion om organisationens utmaningar och problem, säger Vapaavuori.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Bildtext Jan Vapaavuori.
Bild: Marja Väänänen / Yle

– Jag tycker ändå att det är naivt att man inte skulle fylla ut det tomrum som skulle uppstå från ett inställt OS på något annat sätt – som kunde vara lika problematiskt.

Vapaavuori lyfter fram de europeiska storklubbarnas misslyckade försök att starta en superliga i fotboll, för att tjäna mer pengar.

– Uppmärksamheten kring grenen höll på att leda till lösningar med pengar i huvudfokus. Det kunde gå likadant för den olympiska rörelsen, varnar Vapaavuori.

Texten är en förkortad version av Yle Urheilus artikel Sami Itani toivoo olympialaisten perumista – kritisoi kovasti kansainvälistä olympiakomiteaa: "On vain ajan kysymys, milloin korttitalo kaatuu", skriven av Juuso Koskinen, Maija Kautto, Sari Sirkkiä-Jarva.