Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Turkiet får ny chans i F1-kalendern – ersätter Singapores gp

F1-bilar kör på målrakan på Istanbul Park.
Bildtext I fjol var det regniga förhållanden i Turkiets gp.

Turkiet tar Singapores plats i formel 1-kalendern. Samtidigt som coronaregler stoppade tävlingen i Singapore planerar Storbritannien att ta in 140 000 åskådare på Silverstone nästa månad.

Turkiets gp har redan hunnit ställas in två gånger denna säsong, men nu får man alltså ännu en chans.

Inreserestriktioner stoppar nämligen Singapores gp i oktober. De turkiska arrangörerna har bett om att få ytterligare en möjlighet att ordna ett lopp i år, och nu får man alltså förtroendet i oktober, veckan efter Rysslands gp och veckan före Japans gp. Också kring det sistnämnda loppet finns det fortfarande frågetecken.

Datumet för loppet i Turkiet på Istanbul Park blir 3 oktober. Hittills har reserestriktioner stoppat de tilltänka tävlingarna i Turkiet för både juni och juli.

Turkiets gp planerades efter första inhiberingen att ta inställda Kanadas gp:s plats. Men efter att Turkiet blivit rödlistat i Storbritannien blev loppet inställt. De flesta F1-stallen har sin bas på de brittiska öarna, och en plats på landets röda lista betyder tio dagars hotellkarantän.

140 000 åskådare på Silverstone

På tal om Storbritannien ser landets egna F1-lopp ut att bli en publikfest.

Den brittiska regeringen har nämligen tillsammans med arrangörerna på Silverstone beslutat att tillåta en full publikkapacitet då Storbritanniens gp ordnas i juli. Det betyder att 140 000 åskådare är välkomna.

Detta är den största publikmängden i landet sedan pandemins början. Ett annat stort publikprojekt i landet är EM-semifinalerna och -finalen på Wembley, dit man planerar att ta 60 000 personer.

Källa: AFP