Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare polisen Derek Chauvin dömd till fängelse i 22 år 6 månader för att ha orsakat George Floyds död

Från 2021
Uppdaterad 25.06.2021 23:24.
Derek Chauvin lyssnar när hans dom förkunnas i april 2021.
Bildtext Derek Chauvin i april 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den 45-åriga expolisen Derek Chauvin har dömts till fängelse i 22 år och 6 månader för att ha vållat afroamerikanen George Floyds död.

Flera av Floyds familjemedlemmar befann sig i rättssalen i Minneapolis, bland dem hans sjuåriga dotter och hans mamma.

Floyds bröder sa i början av hearingen att de önskar att Chauvin får ett så strängt straff som möjligt.

Derek Chauvin själv talade mycket kort. Han vände sig mot Floyds familj och framförde sina kondoleanser, med en önskan om att familjen slutligen får sinnesro.

"Jag kan inte andas"

Chauvins advokat hade yrkat på en villkorlig dom eller ett kortare fängelsestraff, med hänvisning till att Chauvin inte är straffad tidigare. Åklagarna yrkade för sin del på minst 30 års fängelse.

Chauvin åtalades för att ha kvävt George Floyd till döds i ett våldsamt polisingripande sommaren 2020 i staden Minneapolis i delstaten Minnesota.

Floyd låg på mage på marken medan Chauvin tryckte sitt knä mot Floyds nacke. Händelsen fångades på video och ledde till kraftiga reaktioner och demonstrationer både i USA och i andra länder.

Floyds ord, “I can't breathe” - jag kan inte andas - blev slagord mot polisbrutalitet och rasism.

Befanns skyldig på tre åtalspunkter

I april konstaterade en jury att Chauvin var skyldig på samtliga tre åtalspunkter.

Den första, "second-degree unintentional murder" motsvarar dråp hos oss, men åtalspunkten kan i värsta fall ge 40 års fängelse. På den här allvarligaste åtalspunkten dömdes Chauvin skyldig till att utan uppsåt, men genom grov vårdslöshet ha vållat en annan människas död.

Andra åtalspunkten, "third-degree murder" kan ge upp till 25 års fängelse. Här har Chauvin, enligt domslutet, gjort sig skyldig till att med våld ha utsatt andra för fara utan hänsyn till människors liv.

Den tredje åtalspunkten kan ge 10 års fängelse. Den handlar om att ha utsatt andra för orimlig risk och medvetet utsatt någon för livsfara.

Rättegången mot tre övriga poliser som var involverade i ingripandet mot Floyd väntas börja i mars 2022.

Artikeln uppdaterades kl 23.23 med uppgiften om att de tre övriga polisernas rättegång börjar i mars 2022, inte i augusti 2021 så som tidigare nämnts.

Källor: Reuters, APTN, STT