Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Thomas lever för innovationer

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 09:52.
Thomas Commondt vid Villa Ångslottet
Bildtext Hos Thomas Commondt tar idéerna inte slut.
Bild: YLE/Matilda Sundqvist

Thomas Commondt i Pargas har utvecklat allt från traktormotorer till ånghus.

En av Thomas första innovationer var en mellankylare för traktormotorer. Den har gett honom levebrödet de senaste närmare 30 åren. I dag finns hans kylare i 957 traktorer runt om i Finland. Målet är tusen exemplar.

- Tusen uppträdanden får räcka, skrattar han.

Tusen traktorer klarar backarna tack vare Thomas - Spela upp på Arenan

Thomas senaste innovation är huset han själv bor i. Han kallar det ett ångslott. Det är helt byggt i stock och lera. Leran kommer från den egna gårdsplanen.

Ånga i stället för olja

Förutom det egna huset har Thomas Commondt två jätteprojekt på gång.

Det ena är en ny ångmotor kallad Quadrum. Ur den hoppas han få ut mera kraft än ur dagens motorer. Det andra är ett brännverk som ska ersätta oljepannorna.

Jag hoppas folk vill komma hit och lära sig. Jag har kunskap och dessutom maskiner att låna ut om det behövs.

Brännverket och ångmotorn ska i framtiden värma Commondts eget hus. Dessutom hoppas han att andra får nytta av dem.

Från idé till pengar

Medan Thomas Commondt utvecklar sina idéer på egen hand, kämpar många företag med att få förståelse för sina innovationer. Företaget Up Code i Vasa sökte sig till marknaderna i Asien och Amerika när hemmamarknaden vände ryggen till. Up Code utvecklar appar för digital avläsning av varor och produkter.

Sture Udd, företagare i Vasa.
Bildtext Eliten som kunde gå framåt är inte intresserad av utveckling eller villig att utvecklas, säger Sture Udd.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Företagets vd Sture Udd anser att Finland såväl som det övriga Europa lever i en mental svacka.

Det finns ett naturligt motstånd mot förändring både inom det offentliga och det privata.

Det gäller inom alla samhällsgrenar. Vi ser det i allt från utbildning till privata näringslivet. Man vill inte ta risker, säger han.

Innovatör och uppfinnare är olika saker

En innovation resulterar i en produkt, en tjänst eller en lösning på ett problem .
Den kan vara något helt nytt, eller en gammal innovation som tas i bruk inom en annan bransch än den ursprungligen var designad för.

Ekonomie doktorn Jan Sten, som undervisar i entreprenörskap och företagande på Hanken säger att en innovation är något som är till stor nytta för någon.

- En uppfinning kan vara jättebra och innovativ, men den behöver absolut inte vara till nytta för någon över huvud taget.

Vilken är skillnaden mellan uppfinning och innovation? - Spela upp på Arenan

Innovationer uppkommer när individer träffas. Jan Sten säger att innovationer alltid har varit en naturlig del av Svenskfinland.

- Vi finlandssvenskar är ganska sociala och tycker om att umgås, säger han. Dessutom är vi intresserade av entreprenörskap och nya företag. Det går hand i hand med innovationer.

Sten nämner evenemanget Slush som exempel. Däremot anser han att vi ligger långt efter till exempel Sverige när det gäller hur man inom skolvärlden uppmuntrar till innovationer.

- I Sverige satsar man mycket mera på trivseln i skolan, att alla ska känna sig bekväma. Jag tror att det är viktigt att man ska känna sig bekväm för att våga testa olika saker.

Vilken innovation har du haft mest nytta av? - Spela upp på Arenan

För få som fångar upp innovationerna

På samma sätt som näringslivet behöver också den offentliga sektorn innovationer. Våren 2014 ordnade staten så kallade innovationsläger för landsbygdskommunerna. Det första svenskspråkiga lägret hölls i Pargas. Syftet var att hålla landsbygden levande.

Lena Långbacka, som är platschef på Sydkustens landskapsförbund i Pargas, var med om att utveckla ett projekt för skärgårdsturismen. Det gick ut på att göra vraken utanför kusten mera tillgängliga för turister.

Lena Långbacka
Bildtext Lena Långbacka hoppas ännu på att idén Matvrak ska förverkligas.
Bild: yle/Maud Stolpe

- Vi ville göra vraken åtkomliga trots att de ligger djupt. Vi ville koppla ihop dem med en matupplevelse. Det var nu vår grundidé.

Trots entusiasm och engagemang har innovationen Matvrak gått samma öde till mötes som de flesta andra innovationsprojekt som skapades under innovationslägren landet över. Enligt enheten för Landsbygdsnätverkande föddes många bra idéer på lägren, men endast ett fåtal har gått vidare från idéstadiet.

Jan Sten talar för att bygga upp så kallade accelerationsprogram i anslutning till universiteten. Dit kunde en person eller grupp få söka med sin idé. Blir man antagen till programmet kunde man få konkret stöd och hjälp att fundera på allt som behövs för att idén att fungera.

Den viktigaste delen i de flesta innovationslägren fattas. Det finns ingen organisation för att fånga upp idéerna, föra dem vidare och finansiera dem.

Stöd behöver också den ensamma innovatören. Trots att Thomas Commondt har stor erfarenhet av myndigheterna stöter han på ständiga problem.

- I Sverige till exempel har man en grupp som tar hand om idéer och hjälper till att få ut dem. Landet mår ju bra av innovationer. I Finland måste man sköta allting själv.

Att patentera själv är för dyrt i vårt land.

Dessutom kräver Innovationsfinansieringsverket Tekes att man grundar ett aktiebolag för att få statligt bidrag för en innovation.

- Det gör ju saken jättesvår, säger Thomas.

Han låter sig ändå inte nedslås. En ny innovation håller på att formas. Den är en speciell typ av båtbotten. Än så länge finns idén bara i huvudet, men snart börjar han kontakta båttillverkare för att hitta finansiärer.

Programmet är inte längre tillgängligt

Närbild i Yle Fem, måndag 16.11 kl.20.00
Sänds även i Yle Fem, tisdag 10.3.2015 kl. 17.25.

Mer om ämnet på Yle Arenan