Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Midsommarfirandet: Nio personer har drunknat, 17-åring omkom i olycka med fyrhjuling i Borgå

Från 2021
Uppdaterad 27.06.2021 18:35.
Båt till havs under midsommaren.
Bildtext Flera drunkningsolyckor rapporteras runtom i landet, både till havs och i insjöar. På bilden båt som lägger ut till havs i Helsingfors och är inte kopplad till någon av olycksnyheterna,
Bild: Lehtikuva

En person drunknade i Snappertuna under midsommardagen och en roddbåt kantrade i Lojo i natt. Flera drunkningsolyckor, bränder och bråk på olika håll i landet har rapporterats under midsommarhelgen.

Fyra personer drunknade under midsommaraftonen och fyra drunkningsolyckor har rapporterats också under midsommardagen.

En person drunknade i Tövsala i Egentliga Finland i fredags. Enligt polisen är det fråga om en man född 1970.

Under midsommaraftonens kväll skedde också två andra drunkningsolyckor, en i Leppävirta i Norra Savolax där en 55-årig rysk man förolyckades och en i Kontiolax i Norra Karelen där en 71-årig man från Helsingfors miste livet.

I bägge fallen hade personer som befann sig i närheten lyckats få upp den drunknande ur vattnet, men personerna gick inte att rädda.

Tidigare under fredagen drunknade en 48-årig man i Ilomants i Norra Karelen.

I Snappertuna i staden Raseborg rapporteras en man ha drunknat under en simtur på lördag kväll.

Mannen ska ha sjunkit ner under vattenytan under en brygga, och han omkom trots återupplivningsförsök, uppger polisen i Västra Nyland på Twitter.

Larmet om att en person befann sig i vattnet kom vid halvtvåtiden natten till söndag.

En man har också förolyckats vid Pietiläranta i Lojo, uppger räddningsverket. Han uppges ha försvunnit under vattenytan under tidig lördagskväll.

Dykare från Pieksämäki räddningsverk hittade på eftermiddagen en 64-årig man som drunknat. Polisen i Östra Finland fick vid tolvtiden larm om en båt som drev fritt omkring. Mannen hittades i närheten av båten.

En äldre person har hittats död vid strandlinjen i Nokia i Birkaland på midsommardagen, uppger Birkalands räddningsverk.

Polisen meddelade på söndag att ytterligare en person hittats drunknad i Lojo. Fallet har inget samband med lördagens drunkningsolycka i Lojo. Polisen avslöjar inget mer på grund av att utredningar om dödsorsaken pågår.

Fyra hamnade i vattnet i Lojo då roddbåt kantrade

Västra Nylands räddningsverk larmades strax före klockan ett natten till söndagen då fyra personer hamnat i vattnet i Aurlax i Lojo, uppenbarligen för att deras roddbåt kantrat.

Det var en person på stranden som tillkallade hjälp då personerna viftade med armarna i vattnet.

När räddningspersonalen anlände till platsen hade alla fyra lyckats simma i land. Ingen person kom till skada.

Blixt antände höghus i Nyslott

Ett kraftigt åskoväder med blixtnedslag drog fram över Nyslott natten mot lördag. Blixten slog ner i taket till ett sex våningar högt flervåningshus i stadens centrum och antände det, uppger räddningsmyndigheterna i Södra Savolax.

Blixt antände höghus i Nyslott under midsommarnatten. - Spela upp på Arenan

Elden spred sig till husets övriga delar ända ner till första våningen. De materiella skadorna är omfattande, enligt brandkåren.

Samtliga husets invånare evakuerades på grund av branden och fem personer fördes till sjukhus, de flesta av dem för att de inandats brandrök. Ingen rapporteras ha skadats allvarligt.

Inalles 15 personer befann sig i huset när det började brinna.

Det brandskadade flervåningshuset i Nyslott.
Bildtext Människor följde med röjningsarbetena efter branden i bostadshuset. Huset fick omfattande skador.
Bild: Lehtikuva

I Lahtis skadades en person allvarligt i en höghusbrand på lördag eftermiddag. Offret har förts till sjukhus, meddelar räddningsverket.

30 uppdrag i Västnyland efter åskoväder

Lördagens skyfall och åskfront, som rörde sig mellan Raseborg och Lojo, gav upphov till över 30 uppdrag för räddningsverket i Västra Nyland.

Uppdragen handlade huvudsakligen om att källare hade svämmat över till följd av det kraftiga regnet, uppger räddningsverket på Twitter.

Majoriteten av byggnaderna var privata bostäder, uppger Roope Pelkonen vid räddningsverket för STT. Åtminstone en av utryckningarna gällde en affärslokal.

– I några fall har det uppstått vattenskador, säger Pelkonen till STT.

De första larmen kom vid fyratiden på eftermiddagen. Vid sjutiden på kvällen hade läget och regnet lugnat sig.

Lagerutrymme brann i Björneborg

I Björneborg fattade VR:s gamla magasinsbyggnad vid Asemantie eld på fredag kväll. Branden fick sin början utanför byggnaden och elden spred sig först till takkonstruktionerna och därifrån vidare till resten av byggnaden.

Byggnaden användes som lagerutrymme och en del av det förvarade godset har totalförstörts.

Flera olika företag hade hyrt lagerplats i byggnaden, uppger räddningstjänsten i Satakunta.

Också vägtrafiken har krävt liv

Midsommartrafiken har krävt minst två personers liv.

En dödsolycka har inträffat på väg 58 nära Filpula i Birkaland och en annan dödsolycka på riksväg 9 vid Jännevirta bro nära Kuopio.

På söndag förmiddag skadades två personer när en bil körde av vägen i Riihimäki.

17-åring dog i Borgå efter olycka med fyrhjuling

En 17-årig pojke som körde en fyrhjuling, godkänd som traktor i trafiken, förolyckades i Borgå natten till söndag. Han körde av vägen i en kurva och in i skogen varefter han krockade med ett träd.

Enligt polisen hade 17-åringen använt hjälm men remmarna var inte fastspända och hjälmen hade slungats iväg från hans huvud.

Polisen fortsätter undersöka olyckan.

Polisen har haft fullt upp det senaste dygnet

Polisinrättningar runt om i landet vittnar om bråda arbetspass under midsommarfirandet hittills.

Det har varit bråk mellan olika sällskap, par har grälat både utomhus och hemma, rattfulla har kört omkring och öppna eldar har gjorts upp på förbjudna platser, med mera.

Till exempel polisen i Östra Finland skötte cirka 300 uppdrag under midsommarnatten. 44 personer satt i polisens förvar i morse.

Polisen där registrerade 20 fall av rattfylla med olika typer av fordon: någon hade kört omkring onykter i en golfvagn och någon med en traktor.

Sammanlagt fick nödnumret 112 ta emot närmare 11  600 nödmeddelanden under fredagen, meddelar Nödcentralsverket på Twitter.

Ifjol på midsommarafton var antalet så gott som detsamma.

Artikeln uppdateras allt efter det kommer uppgifter om olyckor och andra polisrapporter.