Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mika Salminen vid THL: Varenda en som åkt buss från S:t Petersburg kan ha exponerats för coronaviruset

Uppdaterad 26.06.2021 14:12.
Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infossa
Bildtext Hälsosäkerhetschef Mika Salminen uppmanar alla fotbollsturister till coronatest redan under midsommarhelgen.

Över 120 fall av coronavirussmitta har redan påträffats bland personer som återvänt från fotbollsresa till S:t Petersburg, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. I dag rapporterar hälsomyndigheten om 125 nya fall av smitta i Finland.

Antalet fall av coronavirussmitta bland finländare som besökt S:t Petersburg i Ryssland under fotbolls-EM stiger hela tiden.

Enligt hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid THL är det fråga om så många fall av smitta att varenda en som åkt hem tillbaka i någon av bussarna med fotbollsturister kan vara exponerad.

THL uppger att alla som återvänt från S:t Petersburg med vilket som helst bussbolags buss bör låta testa sig när minst 72 timmar har gått sedan hemkomsten.

Salminen: Vi kan klara detta om vi kan stoppa smittkedjorna

"Det är ju förstås inte bra att det kommer så här pass mycket fall när man tar läget i S:t Petersburg, och det som man lärt sig av det under de senaste veckorna, i betraktande. Antalet nya fall har ökat ganska rejält just under den senaste tiden", säger Salminen till STT.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 125 nya fall av smitta under det senaste dygnet. I går uppgavs dygnssiffran vara 145. Samtidigt har 3,2 miljoner människor eller 57,7 procent av befolkningen fått en första dos coronavaccin.

Den största oroskällan är enligt Salminen om de importerade fallen ger upphov till nya fall av smitta här hemma och särskilt om smittan inte går att spåra.

"Det är det allra sämsta slutresultatet. Om vi kan stoppa smittkedjor kan vi klara detta", säger Salminen.

Trots oron betonar Salminen att smittspårningen för tillfället fungerar bra.

– De flesta fallen har uppdagats i huvuudstadsregionen och särskilt där arbetar myndigheterna för fullt med att kontakta dem som exponerats för viruset, trots midsommarhelgen, säger han till Svenska Yle.

Enligt Mika Salminen hänger det nu på de människor som anlänt från S:t Petersburg ifall man lyckas stoppa smittspridningen.

– Ifall de följer myndigheternas instruktioner är det möjligt att hindra en större spridning och en ny coronavåg.

De finska fansen i S:t Petersburg.
Bildtext Omkring 800 personer fick komma in i Finland utan test i tisdags.

Omkring 800 fotbollsturister tilläts återvända hem i tisdags utan att ha testats. Det fanns inte tillräckligt med testningspersonal vid gränsen så kötiderna blev orimligt långa för busspassagerarna.

Under tisdagen passerade sammanlagt cirka 3 700 resenärer gränsövergångarna vid Vaalimaa och Nuijamaa in till Finland. Också under onsdagen uppstod det köbildning när fotbollssuportrar återvände hem.

De otestade personernas kontaktuppgifter uppges ha registrerats och personerna uppmanats att låta testa sig i hemkommunen.

Salminen säger att arbetet med att kontakta de här personerna började genast efter tisdagen och enligt honom kommer alla att kontaktas.

THL: Testning och isolering är vad som nu gäller

De som besökt S:t Petersburg ska enligt hälsomyndigheten ta ett coronatest redan under midsommarhelgen, man ska inte vänta till nästa vecka även om symptomen är diffusa eller obefintliga.

Alla resenärer uppmanas också undvika kontakt med personer utanför det egna hushållet.

Hälsomyndigheterna meddelade i förrgår att en del av de finländska resenärernas coronasmitta härstammar från restaurangen Alpenhaus i S:t Petersburg. Personer som besökt restaurangen uppmanas vara extra försiktiga.

Deltavarianten smittar lätt - rekordantal coronadöda i S:t Petersburg

Det är den ytterst smittsamma deltavarianten av viruset som dominerar på den ryska sidan om gränsen och det är den varianten som påträffats hos de flesta smittade finländare som återvänt från S:t Petersburg.

Hälsovårdsexperter varnar för att Finland kan stå inför en ny coronavåg på grund av fotbollsturismen.

Samtidigt har S:t Petersburg slagit nytt coronarekord, då man rapporterade 107 avlidna sedan fredagen.

Det är det högsta dagliga dödstalet för en rysk stad sedan pandemin började.

Sammanlagt registrerades 601 dödsfall i sviterna av corona över hela Ryssland.

Artikeln uppdaterad kl 14.11 med uppgifterna om S:t Petersburg.

Källor: STT, AFP