Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas slarvade farligt på depån – petas ner tre placeringar i fältet: ”Skrattretande, han kunde ha kört över någon”

Uppdaterad 27.06.2021 12:03.
Valtteri Bottas på tvären på depån.
Bildtext Valtteri Bottas hamnade på tvären på depån på fredagen.

De första träningspassen i Österrike gick inte direkt som på Strömsö för Valtteri Bottas. Finländaren snurrade direkt efter ett däckbyte och straffas nu för att ha orsakat verklig fara för all personal på depån.

De som följde med tv-sändningen från de första träningspassen på Spielberg på fredagen fick gnugga sig i ögonen då de såg att Valtteri Bottas bil låg på tvären – på depån.

Det var många som hann fråga sig vad som riktigt hade hänt innan reprisbilderna kunde svara. Bottas hade varit lite väl ivrig efter ett däckbyte och tappat kontrollen över bilen.

– Hur fungerar däckvärmaren, frågade Bottas stallet i radion.

– Inte optimalt, tydligen, löd svaret.

Bottas hamnade snett precis vid McLarens depå. Stallets mekaniker hjälpte finländaren att köra ut på banan, men stallets radioingenjör var allt annat än nöjd.

– Det här är skrattretande, han kunde bokstavligen ha kört över någon av våra killar. Till och med kraschat in i oss på depåväggen, konstaterade han till tävlingschefen Michael Masi i radion.

Väntade sig straff, fick straff

Bottas själv kunde bara medge att det inte gick som planerat.

– Vi försökte oss på något lite annorlunda då jag körde iväg och det … ja, där fanns variabler som har orsakat att man sladdar på samma sätt tidigare också. Jag skulle inte vara överraskad om vi bestraffas, konstaterade finländaren efteråt enligt F1.com.

På lördagen meddelade tävlingsjuryn att Bottas helt väntat straffas för missen. Bottas orsakade enligt dem en verklig farosituation med sin vårdslöshet då han körde iväg.

Enligt juryn hade Bottas kört iväg med andra växeln i, vilket ledde till att han inte kunde kontrollera bilens kalla och således hala däck.

Straffet? Att Bottas fälls ner tre rutor i startfältet. Kvalet körs senare på lördagen.

Verstappen–Hamilton i topp igen?

Det mesta talar för att söndagens deltävling kommer att bli ytterligare en duell mellan VM-ettan Max Verstappen och Lewis Hamilton. På basis av de första träningspassen är det fördel Red Bull – Verstappen var snabbast både i FP1 och FP2.

– Lewis är snabbare än hans tider indikerar. Men vi är nöjda med hur bilen presterar här, konstaterade Verstappen efteråt enligt BBC.

Hamilton var tredje respektive fjärde snabbast i fredagens träningspass. Bottas var fyra respektive tolva.

– Red Bull kommer att vara svåra att slå här. De har ett litet övertag här, kanske mer än så. Vi förlorar fortfarande mot dem på rakorna och det måste vi jobba på, säger Hamilton.