Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydney stänger ned för två veckor på grund av deltavarianten – över fem miljoner människor berörs

Från 2021
Uppdaterad 26.06.2021 19:51.
Gatorna i centrum av Sydney låg öde då de nya reglerna infördes.
Bildtext Gatorna i centrum av Sydney låg öde då de nya reglerna infördes.
Bild: AAP IMAGE

Australiens största stad Sydney med omnejd stängs ned för två veckor på grund av det snabbt förvärrade coronaläget. Myndigheterna oroar sig för coronavirusets deltavariant som har lett till en ny smittovåg.

Gatorna i mångmiljonstaden Sydney var märkbart tomma då de strängare coronareglerna trädde i kraft i morse. Stadsborna hade redan vant sig vid ett relativt normalt liv då då de chockades av myndigheterna som slog larm om det snabbt ökande antalet smittade.

Över 80 nya coronafall har kopplats till en internationell flygbesättning som anlände till Sydney med den så kallade deltavarianten. Myndigheterna oroar sig för att viruset sprids snabbare i samhället på grund av deltavarianten, som smittar mycket lättare än den ursprungliga varianten.

De strängare reglerna införs i Sydney och i stora delar av delstaten New South Wales.

– Vi måste vara beredda på att antalet smittade ökar kraftigt under de kommande dagarna, konstaterade delstatens premiärminister Gladys Berejiklian, då hon informerade om de nya, strängare reglerna efter delstatsregeringens krismöte.

– Vi är aldrig rädda för att fatta beslut som krävs för att garantera våra medborgares säkerhet.

Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian informerade om de nya reglerna efter regeringens krismöte.
Bildtext New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.
Bild: AAP IMAGE

Handla mat och idrott utomhus

De nya reglerna innebär bland annat att folk inte får lämna sina hem av andra än tvingande skäl som för att handla mat eller uppsöka läkare.

Utomhus får man utöva sport i högst tio personers grupper. Större bröllop förbjuds för två veckor men begravningar är tillåtna med maximalt 100 personer närvarande. Dansa får man endast vid bröllop med högst 20 personer närvarande.

Folk som reser från Sydney till andra områden i Australien måste isolera sig för två veckor då de anländer till en annan region.

Utomhus får man utöva sporter i högst tio personers grupper.
Bildtext Utomhus får man utöva sporter i högst tio personers grupper.
Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Beslutet berör över 5 miljoner människor i Sydney och flera hundra tusen andra invånare i närbelägna områden i New South Wales, landets folkrikaste delstat.

Många Sydneybor var chockade över de dåliga nyheterna.

– Vi har kämpat för att komma undan nedstängningar som gällde i fjol, så nu känns det som en spark då du försöker ta dig upp, säger den 32 årige Chris Kriketos som jobbar i familjens bageri i stadens centrum.

"Den mest smittande varianten"

Australien är inte det enda landet som har varit relativt öppet men som har tvingats vidta strängare åtgärder igen på grund av deltavarianten. Till exempel Israel gjorde det samma tidigare i veckan och världshälsoorganisationen WHO har varnat för att man inte ska ta alltför lätt på deltavarianten av coronaviruset.

De flesta studier visar att vacciner inte skyddar lika bra mot deltavarianten, som har en hög förmåga att utvecklas.

WHO:s expert Maria Van Kerkhoven varnade igår för att det finns en fara för att varianten muterar ytterligare, så att de nuvarande åtgärderna och vaccinerna inte längre skyddar mot viruset.

– Delta är den mest smittande av de varianter som vi har påträffat i minst 85 länder och den sprids nu snabbt bland folk som inte har vaccinerats, konstaterade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Efter Sydneys beslut meddelade Nya Zeeland i dag att de suspenderar ett avtal mellan länderna om karantänfritt resande i tre dagar.

Källor: Reuters, AP, ABC

Diskussion om artikeln