Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Chockerad” Mo Farah missade OS-gränsen: ”Finns inga ursäkter – vet inte vad som händer nu”

Från 2021
Mo Farah.
Bildtext Mo Farah får inte tävla i Tokyo.
Bild: Adam Davy / EPA-EFE / All Over Press

Mo Farah har två OS-guld på 10 000 meter på raken – men något tredje blir det inte. 38-åringen missade kvalgränsen med 19 sekunder. Jag trodde genuint att jag skulle fixa det, säger britten till BBC.

Mo Farah tog sitt första OS-guld på 10 000 meter på hemmaplan i London. Nio år senare jagade han en plats på flyget till Tokyo i ett rätt kallt och blåsigt Manchester.

Vädret hjälpte inte till och Farah, som dragits med en vristskada den senaste tiden missade också OS-gränsen med 19 sekunders marginal, rapporterar BBC.

– Det finns inga ursäkter, det är som det är. Jag trodde genuint att jag skulle komma hit, fixa gränsen och sen börja förbereda mig för OS, säger Farah själv efteråt.

Efter friidrotts-VM i London 2017 började Farah fokusera på landsvägstävlingar och har bland annat varit framgångsrik i olika maratonlopp. Men med en chans att ta ett tredje raka OS-guld på 10 000 meter i Tokyo tänkte han om.

På frågan om vad som händer nu har han inte något svar.

– Jag vet faktiskt inte. Om jag inte kan tävla på toppnivå så varför ska man orka? Jag har haft en otrolig karriär. Att tänka på det är faktiskt lite chockerande. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Farah.

Utöver gulden på 10 000 meter kom Farah i mål som etta också på 5 000 meter både i London och i Rio.

Kosonen närmar sig OS-plats

Hemma i Finland stod Silja Kosonen för en lyckad insats på midsommarafton i Somero. Släggan flög som bäst 70,63 – ett resultat som lyfte Kosonen upp till 34:a i rankningen.

Det är de 32 bästa som får en biljett till Tokyo.

– Mitt mål var att få ett lyckat resultat och nu känner jag att självförtroendet blev bättre efter tävlingen u Rumänien, säger 18-åringen i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet.

Kosonen representerade Finland i lag-EM, men fick där nöja sig med ett resultat på 66,14. Kosonens sista chans att fixa OS-gränsen eller att höja på statusen i rankningen är på måndag i Vasa.

Kosonens personliga rekord, som hon satte i mars, lyder 72,44. Det är sex centimeter från OS-gränsen. I rankningen beaktas idrottarnas fem bästa resultat.

– Nu kan jag åka till Vasa med humöret på topp. Jag märkte nu att jag kastar bättre om jag tar det lugnare i uppvärmningen, säger Kosonen.


Diskussion om artikeln