Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristiina Mäkelä tog vara på sista chansen – putsade personbästat och fixade OS-biljetten i grevens tid: "Jag är så lättad"

Uppdaterad 26.06.2021 19:05.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland har fått sin elfte OS-klara friidrottare. Tårarna gick inte att stoppa då Kristiina Mäkelä slog sitt personbästa med en decimeter. I Kuortanes högklassiga diskustävling utmanades Daniel Ståhl av en rekordbra 22-åring.

Senni Salminen har stulit uppmärksamheten inom trestegshoppningen denna sommar.

Men faktum är att finländskt tresteg aldrig haft en så bra hopparduo som denna sommar. Kristiina Mäkelä är nu officiellt Finlands näst bästa dam genom tiderna efter att ha slagit till med 14,41 i Kuortanes GP-tävlingar.

Hennes utomhusrekord förbättrades med tio centimeter. Midsommartävlingarna i Kuortane var hennes sista chans att fixa OS-gränsen på 14,32 – och hon fixade det galant.

Då den vita flaggan lyftes upp kunde Mäkelä inte hålla bort tårarna.

– Jag är så lättad. De senaste dagarna har varit lite svåra och jag har jagat detta länge. Jag har hoppat jämnt, men den sista toppen har saknats, erkände Mäkelä för Yle.

Mäkelä hade en medvind på 1,4 m/s. Hon passerade Heli Koivula-Krugers 14,39 och är tvåa i landet genom tiderna bakom Salminens finländska rekord på 14,63.

– Klart att OS-gränsen spökat i bakhuvudet, men kanske jag är en sån som är bäst när det verkligen krävs som mest.

Ståhl och Ceh fixade show

När Daniel Ståhl tävlar på finländsk mark brukar han fixa underhållningen på egen hand. I Kuortanes högklassiga diskustävling utmanades han rejält av slovenska världskastaren Kristjan Ceh.

Daniel Ståhl jublar.
Bildtext Daniel Ståhl roade som vanligt publiken.

Det var nämligen 22-årige Ceh som först slog till med ett världsårsbästa på 70,35, hans första kast över drömgränsen 70 meter. Resultatet är dessutom slovenskt rekord och nytt världsrekord i U23-klassen.

– Det var historiskt kast för Kristjan och hans land, nu är han med i 70-metersklubben, berömde Ståhl.

Ståhl dansade och spelade luftgitarr efter var och vartannat kast och verkade aldrig orolig. I sitt sista kast smällde den finsktalande Sverigebjässen till med 70,55 och är ny världsetta.

– Jag har jagat gränsen många tävlingar. Det har varit dåligt väder och annat, men i dag var det perfekt, med mycket publik och fina förhållanden.

– Jag försökte för hårt på mina första två kast. Men sen när Tsingis Khan spelades i högtalarna fick jag till det, log Ståhl.

Resultat, Kuortanes GP

D, tresteg:

1. Kristiina Mäkelä FIN 14,41 (PB)

2. Ella Nisula FIN 13,04 (PB)

3. Elina Kostiainen FIN 12,81

H, diskus:

1. Daniel Ståhl SWE 70,55 (WL)

2. Kristjan Ceh SLO 70,35 (PB, NR)

3. Simon Pettersson SWE 67,39

4. Christoph Harting GER 63,63

5. Gudni Valur Gudnason ISL 62,69

6. Frantz Kruger FIN 57,85