Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetet hopar sig för Helsingfors smittspårare efter att resenärer återvänt från S:t Petersburg – chefsläkare: Smittade har exponerat upp till 60 personer

Tornion kaupungin koronatestauksen työntekijä siirtää kylttiä.

Enligt chefsläkaren för Helsingfors hälsostationer Timo Lukkarinen, har nya coronafall konstaterats i ett tiotal bussar med resenärer som anlänt till Finland. Antalet coronafall bland fotbollsturister från S:t Petersburg var igår uppe i 70 stycken i Helsingfors och antalet smittade väntas stiga när fler testresultat blir klara.

Enligt Lukkarinen finns det en stor mängd smittade och exponerade. Tidigare var antalet exponerade lågt eftersom de som smittats hade få sociala kontakter, men nu när man lättat på restriktionerna rör människor på sig mer igen.

– Det innebär mycket mera jobb för oss. På våren hade vi tre till fyra exponerade per smittad, nu kan det vara upp till 60.

Kommunerna har fått en lista över vilka kommuninvånare som fanns bland resenärerna på bussarna och hyrbilarna från S:t Petersburg. Utifrån de uppgifterna och vilka som insjuknat under resan har man försökt nå de berörda.

Lukkarinen säger att det är frågan om en stor mängd namn.

– Vi talar om fler tiotals bussar där smitta har konstaterats. När det är frågan om stora bussar är antalet exponerade många. Utöver dem har det ordnats olika festivaler och andra sociala sommarevenemang, säger Lukkarinen.

Enligt Lukkarinen var antalet smittade helsingforsare som rest från S:t Petersburg uppe i 70 igår. Antalet väntas stiga när testresultaten blir klara. En del smittor upptäcker man först under den andra testomgången.

– Oron är att antalet kommer att stiga. Deltavarianter har spridit sig i Ryssland. Den sprider sig lätt vilket innebär risk för att det uppstår smittkedjor.

Rädsla för en andra våg

Antalet nya fall av smitta har vuxit kraftigt under slutet av midsommarveckan. Stadens och Institutet för hälsa och välfärds smittoregister skiljer sig åt eftersom institutets siffror släpar efter.

– Det är mycket troligt att vi i slutet av dagen har över 60 nya fall av smitta. För en vecka sedan, 20 juni, var antalet nya fall bara tio. Incidenstalet för två veckor var redan igår över 50, uppger Lukkarinen.

Staden försöker få fler personer som jobbar med smittspårning att komma på jobb redan imorgon.

– Förhoppningen är att människor efter tre dygn ska ta ett så kallat andra test så att det ska klarna om de smittats under resans gång innan de återgår till vardagen. Det skulle också vara viktigt att personer som varit i kontakt med någon som återvänt från S:t Petersburg ser sig själv som exponerad och undviker onödiga kontakter.

Chefsläkaren hoppas att man får läget under kontroll. Hotbilden är en ny coronavåg skulle ta fart och att man skulle återgå till fasen för samhällsspridning, säger han.

800 kom in utan att coronatestas

I tisdags släpptes 800 personer in i Finland vid Vaalimaa utan att coronatestas. Orsaken till specialarrangemangen var att det blev ordentlig stockning vid gränsen då fotbollsturisterna återvände till Finland.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har över 120 fall av coronasmitta konstaterats bland turisterna som kommit från S:t Petersburg. Institutets Mika Salminen uppmanar alla som återvänt från S:t Petersburg att ta ett coronatest.

Artikeln är en bearbetning av Helsingin tartunnanjäljitys ruuhkautui Pietarin-matkailijoiden koronatartunnoista – johtajalääkäri: Altistuneita jopa 60 yhtä tartunnan saanutta kohden av Marica Paukkeri.

Diskussion om artikeln