Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dansk överkörning i åttondelsfinalen – anfallsvikarie i huvudrollen då Wales krossades: "Lite surrealistiskt"

Från 2021
Uppdaterad 26.06.2021 22:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Dolbergs dubbel startade hemresan för Wales – se målen som tog Danmark till EM-kvartsfinal! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jumbo efter gruppspelets två inledande matcher. Två matcher senare är Danmark klart för EM-kvartsfinal. Anfallsreserven Kasper Dolberg klev fram i dagens åttondelsfinalen mot Wales – och det slutade med en kross.

Yussuf Poulsen har varit en viktig kugge i det danska anfallet. RB Leipzig-yttern nätade mot både Belgien och Ryssland, men en mindre skada stoppade honom i lördagskvällens åttondelsfinal mot Wales.

Hans plats gick i stället till Nice-strikern Kasper Dolberg – som bara behövde 48 spelminuter i hetluften i Amsterdam för att tangera förstavalets målsaldo i turneringen.

Drygt halvvägs in i första halvleken fick den tidigare Ajax-anfallaren prova på avslut från straffområdeskanten. Det låga skottet borrade sig in i bakre hörnet och de många danska fansen fick vråla ut sin glädje på Dolbergs gamla hemmaarena.

Tre minuter efter paus var Dolberg på gång igen. Martin Braithwaite tog sig förbi ett par motståndare, men det var Wales-ynglingen Neco Williams misslyckade rensning på hans inlägg som möjliggjorde 2–0-målet. Bollen gick nämligen rakt till Dolberg, som inte missade från ypperlig skottposition.

Kasper Dolberg skjuter bollen i mål.
Bild: imago images/Moritz Müller/ All Over Press

– Det är fullständigt sinnessjukt, det är lite surrealistiskt för mig. Det var ju här som allting startade för mig, sa 23-årige Dolberg enligt DR efter matchen.

Sköna – och sällsynta – målscener för danskarna. De rödvita hade nämligen inte nätat i slutspelsskedet av ett EM sedan finalen 1992. På fem försök sedan dess har man tagit sig vidare från gruppen två gånger.

Fördubblade ledningen på slutet

Wales gjorde väl ifrån sig i matchens första 15-20 minuter, men därefter var det danskt kommando. Någon ordentlig kvitteringsjakt fick walesarna aldrig till, frågan var snarare hur stort Danmark skulle vinna.

Och det blev stora danska segersiffror. I 88:e minuten glömdes wingbacken Joakim Mæhle fri på högerkanten, han skar in mot mitten och avslutade med ett snyggt, högt skott. Mæhle var också involverad i förarbetet till Martin Braithwaites 4–0-mål tre minuter senare.

Danska spelarna tackar fansen.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Sättet vi avslutar på är en besvikelse. Killarna är frustrerade och arga, och det förstår jag, kommenterade Wales kapten Gareth Bale på Uefas sajt.

– Vilken otroligt festlig turnering det här kan bli för Danmark, det här kan bara vara början, förutspådde Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts i direktsändningen.

Danmark får möta antingen Holland eller Tjeckien i en kvartsfinal som spelas i Baku.

Resultat, åttondelsfinal

Amsterdam:

Wales–Danmark 0–4 (0–1)

27' Kasper Dolberg 0–1

48' Dolberg 0–2

88' Joakim Mæhle 0–3

90+4' Martin Braithwaite 0–4

Diskussion om artikeln