Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter kaosscenerna i Tour de France – åskådaren som orsakade jättekrasch kommer att stämmas: ”Allt hände väldigt snabbt”

Från 2021
Tour-deltagare samlar sig efter krasch.
Bildtext Tour-deltagare samlar sig efter en av krascherna.
Bild: Anne-Christine Poujoulat / EPA-EFE / All Over Press

Tour de France har kört igång. Öppningsetappen blev dramatisk då flera tävlare åkte ihop i två etapper. Den första kraschen orsakades av en åskådare – som nu kommer att stämmas av arrangörerna.

Det gick snett bara 45 km in i den 198 km långa första etappen av årets Tour de France.

En åskådare stack ut ett plakat rakt framför åkarna med blicken åt det motsatta hållet – uppenbarligen för att förmedla ett budskap åt sina far- eller morföräldrar via tv-kamerorna – och Tony Martin som låg alldeles i täten hann inte väja.

Så gott som hela huvudklungan kraschade.

– Allt hände väldigt snabbt. Plötsligt låg hela teamet på asfalten. Många åskådare beter sig respektfullt, men tyvärr kan man inte säga det om den här individen. Jag hoppas att ingen skadade sig allt för allvarligt, säger Jumbo-Vismas Martin efteråt enligt sajten Cycling News.

Ironiskt nog hade Tour-arrangörerna redan innan tävlingen körde igång påmint fansen om att man ska bete sig då man följer med loppet vid sidan av vägen.

– Riskera inte allt för ett foto eller för att få synas i tv, löd budskapet på det officiella Twitter-kontot – som upprepades efter kraschen.

Har inte hittats

Arrangörerna meddelade senare på kvällen att de kommer att ta till rättsliga åtgärder.

– Vi kommer att stämma kvinnan som betedde sig dåligt. Vi måste göra det så att en liten minoritet inte kan förstöra festen för resten av fansen, säger tävlingsdirektören Pierre-Yves Thouault enligt AFP.

Enligt den franska nyhetsbyrån, som citerar lokalmedia, flydde kvinnan från platsen direkt och har inte ännu hittats av myndigheterna.

Belgaren Jasper Stuyven, som kom i mål som 32:a, skickade också en hälsning till plakatskurken efter etappen:

– Jag hoppas att ”Omi” och ”Opi” är stolta. Seriöst, det är fantastiskt att se att så många älskar vår sport och hejar oss fram, men snälla, stanna vid sidan av vägen. Hoppa inte in framför oss, skriver han på Twitter.

Men dramat var inte över där.

Froome kraschade, Alaphilippe vann

Med åtta kilometer kvar av etappen kraschade flera tävlare igen. En av dem som åkte omkull där var Chris Froome, som gör sin första Tour de France efter en allvarlig olycka för två år sedan.

Enligt AFP ska han och stallkamraten Reto Hollenstein ha förts till sjukhus, men verkar ha klarat sig utan benbrott.

Se video på den andra kraschen i Sportnytt vid 6.23:

Programmet är inte längre tillgängligt

Sammanlagt 21 tävlare skadade sig i krascherna.

Segern då? Den gick till hemmafavoriten Julian Alaphilippe. Alaphilippe åkte omkull i den första kraschen, men lät inte ens ett blödande knä stoppa honom.

Segerrycket kom med några kilometer kvar av etappen.

– Jag ville verkligen vinna här. Mitt team trodde på mig och skyddade mig hela dagen. Sen fick jag avgöra i det sista motlutet, säger Alaphilippe efteråt enligt Reuters.

Tour de France fortsätter i dag med en 183,5 km lång etapp från Perros-Guirec till Mur de Bretagne.

Diskussion om artikeln