Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsmästarna visade prov på grym form i USA:s OS-kval – Holloway hundradelen från världsrekord, Price andra damen någonsin över 80 meter

DeAnna Price firar sitt VM-guld.
Bildtext DeAnna Price är ute efter att upprepa succén från Doha.
Bild: Ali Haider / EPA-EFE / All Over Press

Mycket talar för ett nytt amerikanskt succé-OS – åtminstone i friidrott. OS-kvalen pågår det här veckoslutet i Eugene och natten till söndag imponerade bland andra Grant Holloway och DeAnna Price stort.

USA:s OS-kval i Eugene brukar bjuda på högklassig friidrott. Årets upplaga är inget undantag.

Natten till söndag finsk tid stod flera av toppnamnen för närmast makalösa prestationer.

Grant Holloway, regerande världsmästare på 110 meter häck, stod för kvällens kanske mest imponerande insats. Holloway klockade in 12,81 i semifinalen – en hundradelssekund från Aries Merritts världsrekord på sträckan.

– Målet var att prestera på en väldigt hög nivå. Efter att jag lyckades med det visste jag att det inte finns någon gräns på hur högt jag kan nå, säger Holloway till NBC efter finalen, som han vann med en snäppet sämre tid.

Grant Holloway.
Bildtext Grant Holloway satte världsrekord på 60 meter häck i februari.
Bild: Tytus Zmijewski / EPA-EFE / All Over Press

Världsrekordet levde farligt också på 400 meter häck. Rai Benjamin klockade in 46,83 i finalen, vilket är den näst bästa tiden genom tiderna – endast fem hundradelssekunder från världsrekordet som redan hunnit stå i 29 år.

– Några hundradelssekunder är inte världens största grej, men visst grämer det lite att jag hade det inom räckhåll. Men det ger mig bara mer bränsle. Hur kunde jag ha hållit samma höga nivå fram till OS om jag tagit det redan nu, frågade han sig efteråt.

Gabby Thomas och DeAnna Price också i storform

På damsidan var stjärnorna lika vassa. Gabby Thomas satte nytt personbästa på 200 meter med tiden 21,61, den tredje bästa tiden på sträckan genom tiderna och knappt tre tiondelar från världsrekordet.

– Jag är mållös. Jag försöker bara samla mina tankar just nu. Jag kan inte tro att det här är sant, säger Thomas, som tog examen i neurobiologi vid Harvard i fjol.

DeAnna Price, också regerande världsmästare från Doha, förbättrade i sin tur sitt personbästa i slägga till 80,31 meter. Hon blev samtidigt den andra damen någonsin att klara 80-metersgränsen.

Endast polskan Anita Wlodarczyk har kastat längre, men har gjort det hela sex gånger med ett världsrekord på 82,98.

– Jag borde ju ha blivit en softbollsspelare, jag har svårt att förstå det här, säger Price.

Tillsammans med landsmaninnorna Brooke Andersen (SB 78,18) och Gwendolyn Berry (SB 76,79), som knep de två övriga OS-platserna, har USA med Price i spetsen en trippelledning i världslistan i damslägga.