Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ogier knep segern i Safarirallyt, japanska skrälltvåan hyllas av stallchefen Latvala: ”Fantastiskt att se efter allt slit”

Från 2021
Sebastien Ogier i farten i Kenya.
Bildtext Sebastien Ogier i farten.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Ett utmanande rally i Kenya avrundades på söndagen med fem specialsträckor. Safarirallyt slutade i franskt och japanskt jubel. Men frågan är om det inte var Jari-Matti Latvala som var nöjdast.

Fem specialsträckor återstod av Kenyas VM-rally på söndagen. Belgaren Thierry Neuville inledde dagen som etta med en minut ner till överraskningstvåan Takamoto Katsuta.

Men den ledningen försvann i dagens andra och tävlingens 14:e specialsträcka. Neuville körde ut och fjädringen i bilen sa upp kontraktet.

Det innebar att Katsuta steg upp i ledning. Japanen hade aldrig knipit en pallplacering i WRC tidigare.

– Det är en överraskning, men tre specialsträckor återstår ännu, sa Katsuta själv i tv-intervjun i det skedet.

Tvåan Sebastien Ogier tänkte inte låta stallkamraten komma undan utan att kämpa för segern. Toyotas sportchef Kaj Lindström konstaterade också att duon får tävla fritt – inga stallordrar skulle fälla avgörandet i Safarirallyt.

Avgjorde på näst sista specialsträckan

Då visade Ogier att gammal är äldst då han först kom upp bredvid Katsuta i ställningen och sedan i praktiken avgjorde på den näst sista specialsträckan då han rev upp en åttasekunderslucka.

Den avgörande power stage-etappen blev närmast kosmetisk då tidigare världsmästaren säkrade segern i rutinerad stil.

– Det här har varit en fantastisk upplevelse. Stödet här i det här vackra landet har varit otroligt. Vi hade lite problem på fredagen, men veckoslutet har varit fantastiskt. Teamet har gjort ett grymt jobb, konstaterade fransmannen i tv-intervjun efter målgång.

Katsuta kunde också vara nöjd med andraplatsen:

– Det känns bra. Alla har haft problem här det här veckoslutet, men vi har klarat oss undan rätt lindrigt.

Latvala "glad och lycklig"

Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala var snudd på euforisk då han ställde sig framför tv-kamerorna. Tidigare hann rallyt se ut att bli en katastrof för Toyota, men slutade ändå i en dubbelseger.

– Jag är glad, lycklig. Det är ett fantastiskt resultat. Inte minst för Takamoto. Efter allt slit, efter allt jobb han gjort hela vägen från vårt juniorprogram så är det fantastiskt att se honom ta de här stegen, säger Latvala.

Kalle Rovanperä, som redan hann tro att han skulle vara tvungen att avbryta rallyt, slutade på sjätte plats. Dessutom var han näst snabbast på power stage-sträckan och fick fyra VM-poäng till.

– Jag har fått vänta på att köra för fullt igen, konstaterade Rovanperä vid målgången. Fram till den sista sträckan hade han sparat på däcken och kört försiktigt då sjätteplatsen i praktiken var ohotad och han inte hade någon chans att passera någon förare före honom heller.

– Med tanke på hur slitna däcken var är tiden inte alls dålig. Det var ett svårt veckoslut, inte riktigt den midsommar jag hade planerat att fira. Men jag kan bara tacka teamet, säger Rovanperä.

Resultat:

1. Sebastien Ogier Toyota 3.18.11,3
2. Takamoto Katsuta Toyota +21,8
3. Ott Tänak Hyundai +1.09,5
4. Adrien Fourmaux Ford +1.44,7
5. Gus Greensmith Ford +1.54,6
6. Kalle Rovanperä Toyota +10.53,4

Diskussion om artikeln