Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 200 coronafall kopplade till finska fotbollsfans som rest till Ryssland – THL:s Salminen: De som kommit från S:t Petersburg borde snällt stanna hemma kommande vecka

Från 2021
Uppdaterad 28.06.2021 13:12.
Mika Salminen i skjorta och kavaj fotograferad utomhus i vackert sommarväder.
Bildtext Mika Salminen säger att den första vaccindosen inte är tillräcklig för att man inte ska föra smittan vidare.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Coronafallen ökar snabbt bland fotbollsturisterna som återvänt från S:t Petersburg. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS kan 202 coronafall kopplas till hemresor från Ryssland.

Av de 202 fotbollsturister som blivit smittade i HUS område vårdas två på sjukhus. HUS rapporterar att 496 personer försatts i karantän.

Antalet smittade fans stiger. Siffran i Helsingfors uppskattades på lördag förmiddag vara ungefär 100, och på söndagen 140.

Bland de 3 192 tester som tagits på gränsstationerna vid Vaalimaa och Nuijamaa efter den 22 juni har 99 varit positiva.

Så här kommenterade Mika Salminen situationen på söndagen. Då låg siffran på fall kopplade till S:t Peterburg på över 200 för hela Finland.

Hur svårt är läget, Mika Salminen?

– Det vet vi först om en vecka eller två, men inte är det så jättebra att hälften av alla fall vi nu upptäcker är bland supportrarna, uppgav direktör Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd i söndagens TV-nytt.

I går rapporterade Yle Uutiset att arbetet hopar sig för Helsingfors smittspårare då många återvänt från S:t Petersburg. Chefsläkare Lukkarinen sa då att en del smittade har exponerat upp till 60 personer.

En del befarar att det här blir starten på ny våg.

– Det hänger hemskt mycket på vad folk gör. Jag skulle nog säga att de som förra veckan kom från S:t Petersburg borde inte fara på jobb eller fester kommande vecka utan stanna snällt hemma. Har man inte testats två gånger antigen vid gränsen eller här så borde man gå på nytt, säger Salminen i TV-nytt.

Om man eventuellt har firat midsommar med fansen så lönar det sig att gå på test, säger han.

Fallen väntas öka i Helsingfors

Antalet nya fall väntas öka i Helsingfors under dagens lopp och man är orolig att smittan ska spridas till personer som inte deltog i fotbollsfestligheterna i S:t Petersburg.

– Fallen kommer att öka eftersom en del exponerade har smittats. Det som är kritiskt för hur läget utvecklar sig är om de här exponerade har undvikit sociala kontakter, säger chefsläkaren till Yle Uutiset.

De flesta fall av smitta har konstaterats i hemlandet då man tagit ett andra coronatest.

En del har frågat sig hur det kunde gå så här, att en stor mängd fall av deltavarianten kunde komma in i Finland.

– Vi kan inte kontrollera hur många som blir smittade i S:t Petersburg och lagen i Finland är sådan att vem som helst kan resa vart de vill och komma tillbaks till Finland när man vill, säger Salminen i TV-nytt.

– På sätt och vis är det bra att man hittat de här fallen så att de som får positivt resultat kan uppföra sig så att smittan inte sprids, tillägger han.

Det var i tisdags som ungefär 800 personer släpptes in i Finland vid Vaalimaa utan att coronatestas. Orsaken var den stockning som uppstod vid gränsen då en stor mängd fotbollsturister återvände hem.

Salminen: Första dosen inte tillräcklig för att man inte ska smitta vidare

I Finland har ungefär 60 procent fått en första vaccindos och knappt 18 procent två vaccindoser.

Hurudant skydd ger de i den här situationen?

– Än så länge ger det bara partiellt skydd. Den första dosen kan klart minska på risken att man ska få en allvarligare sjukdom, men den minskar inte tillräckligt för att man inte ska smitta vidare. Så det räcker inte riktigt när endast 18 procent fått den andra dosen.

De äldre människor som fått båda doserna är ganska så bra skyddade men inget vaccin är absolut hundraprocentigt, säger han.

– Om man har riktigt dålig tur kan man nog bli smittad, säger Salminen.

Hur spelar deltavarianten in?

– Delta spelar in på så sätt att man har påvisat att den tycks smitta lättare. Det betyder att har du suttit i en buss i tolv timmar med de här fallsiffrorna så har du nästan säkert blivit exponerad. De här ska man ta i beaktande när man funderar vad man gör.

Man behöver också två doser för att bli ordentligt skyddad mot deltavarianten, säger Salminen.

Artikeln uppdaterades med Mika Salminens kommentarer vid 20-tiden 27.6.2021. Vid 21-tiden uppdaterades artikeln om att över 200 coronafall kopplas till S:t Petersburg.

Artikeln uppdaterades 28.6.2021 klockan 13.12 med nya uppgifter om antalet smittade inom HUS.