Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Ruuskanens sista säsong började knackigt – Oliver Helanders OS-plats kan vara hotad då spjutbiljetterna ska avgöras

Antti Ruuskanen står på alla fyra.

Fyra finländska spjutherrar är ännu med i racet om tre biljetter till Tokyo. Antti Ruuskanen inledde sin OS-jakt i dag med ett blekt resultat. Frågan är hur mycket hans och Oliver Helanders fina kast från 2019 väger två år senare.

Fyra finländska spjutherrar ser ut att kämpa om tre biljetter till OS i Tokyo. Nu har också den sista av dem fått säsongspremiären överstökad.

Antti Ruuskanen klarade OS-gränsen på 85 meter för ett par år sedan, men hans nuvarande form har varit ett stort frågetecken. Han har hunnit ställa in sin säsongspremiär två gånger denna säsong, på grund av ljumskproblem och tillskott i familjen.

I skuggan av världskastarna i gårdagens GP-tävlingar i Kuortane tog alltså Ruuskanen också på sig nummerlappen denna helg. Han säsongsdebuterade på söndagen i Saarijärvi.

Resultatet var inget som man har roligt i Tokyo med. OS-silvermedaljören från London nådde som bäst 77,89.

– I dag fanns det förhållanden för längre kast, men tydligen kan också en äldre man prestera skakigt. Min teknik är inte som den ska vara, och jag fick inte ut krafterna jag skulle ha behövt i dag, berättar veteranen för Yle Urheilu.

37-åringen har bekräftat att det här är hans sista säsong. Men för att ens få chansen i säsongens huvudmål i Japan borde han bevisa att hans kast är i gammal god form. Förra året tävlade han bara tre gånger, utan att nå över 80 meter.

Kuusela och Etelätalo med i matchen

Förbundets grentränare Petteri Piiroinen sa till Yle Urheilu att Ruuskanen inte fått några resultatkrav för dagens tävling. Huvudsaken var att han kände sig i kastform.

– Säkert skulle det ha varit bra att kasta över 80 meter, och det tänkte jag också att jag skulle göra, men så här är det med sport ibland.

– Förbundets och olympiska kommitténs herrar gör besluten och vi agerar enligt dem, slår Ruuskanen fast.

Ruuskanen och Oliver Helander klarade 85-metersgränsen sommaren 2019. Toni Kuusela har kastat 85,03 i år, och också Lassi Etelätalo – 82,84 i år – har OS-känning tack vare rankningspoäng.

Toni Kuusela.
Bildtext Toni Kuusela är OS-aktuell.

Helander har bara tävlat ett par gånger denna säsong och dras med akillesproblem enligt Yle Urheilu. Hans längsta kast i år har nått 80,82.

Deadline nära

Just Kariskastaren Helander kan ligga illa ute, förutspår Yle Urheilus Atte Husu. En "rundringning i grenkretsarna" gav en klar åsikt om att Kuuselas och Etelätalos prestationer i år ska kunna räcka till OS. Då skulle Helander och Ruuskanen få kämpa om den sista platsen.

Kastarna ska inför den här säsongen ha fått klargjort för sig att kastlängderna från 2019 inte har någon tyngd jämfört med årets bågar.

– Det klarnar säkert snart ifall jag ännu måste ändra på mina planer och prestera mer. Vi är klokare kring det kanske i morgon eller i övermorgon, spekulerar Ruuskanen efter dagens tävling.

Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Oliver Helanders form är ett frågetecken.

För tillfället är Etelätalo den enda ur kvartetten som hållit sig hel på sistone. Toni Kuusela har tävlat mycket, men just nu vilar han sin vad.

OS-truppen ska slås fast den 5 juli. Det är ändå en slags formalitet i detta fall, den fjärde av kastarna kan nämligen namnges som reserv, men vem som faktiskt blir reserv kan avgöras senare.

Källor till Yle Urheilu har flaggat för att Ruuskanen och Helander ska göra upp om den sista biljetten i till exempel Joensuu den 14 juli.

– Visst skulle det vara en stor besvikelse (att missa OS). Spelen har man siktat på – och dem siktar man på fortfarande. Men det gäller att acceptera faktumet om det inte går som man vill, påminner Ruuskanen.