Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästerskapets största skräll hittills! Tjeckien vidare till EM-kvartsfinal efter holländska stjärnbackens mardrömsmisstag

Från 2021
Uppdaterad 27.06.2021 21:43.
Programmet är inte längre tillgängligt
Stora sensationen i Budapest: Tjeckien slog ut Holland ur EM – Patrik Schick gjorde sitt fjärde mål i turneringen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En tydligare vändpunkt får man leta efter. Matthijs de Ligts frilägesutvisning tog musten ur ett favorittippat Holland – och Tjeckien fortsätter till kvartsfinal mot Danmark.

Ett Holland i ett mästerskap för första gången sedan 2014 betydde fartfylld, målrik och imponerande fotboll i årets EM – i gruppspelet. I slutspelsskedet tog det roliga slut direkt.

Åttondelsfinalen mellan Holland och Tjeckien var inte särskilt sprakande i första halvlek. Tjeckerna var överraskande bra med i matchen – och i andra halvlek skulle man ta över totalt.

Vändningen i matchen kom en stund efter paus. Först hade Donyell Malen klåpat bort ett friläge för de orangea, och tio minuter in i halvleken var det holländska försvaret illa ute.

Tjeckiens Patrik Schick utmanade Matthijs de Ligt och den holländska stjärnbacken tappade balansen, för att sedan som siste man föra bort bollen med handen. Juventus-backen visades ut efter videogranskning.

– Förstås känns det dåligt. Vi förlorade i princip matchen på grund av mitt misstag. Som efterklok borde jag inte ha låtit bollen studsa, funderade de Ligt i NOS TV:s sändning.

Programmet är inte längre tillgängligt
Blytunga sekvensen för Matthijs de Ligt – stjärnan blev utvisad i EM-åttondelen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Allt" blev svårare för Holland efter utvisningen

Nederlagstippade Tjeckien tryckte gasen i botten då motståndaren åkte på manfall.

En knapp kvart efter det röda kortet nådde en tjeckisk frispark från hörnflaggan till Tomáš Kalas i straffområdet. Dennes nick hittade till Tomáš Holeš centralt och han gav Tjeckien ledningen inför 55 000 i Budapest.

– Efter röda kortet blev det svårt för oss att pressa dem. Allt blev bara svårare för oss, förklarade Hollands mittfältsmotor Georginio Wijnaldum efteråt.

Tjeckien firar mål.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Holeš hade mycket spring i benen i andra halvlek. I den 80:e minuten stal han bollen på mittplan och stormade framåt i full fart. Han såg ut att ha svårt att få kontroll på bollen under sin framfart, men bollen letade sig ändå fram till målspottaren Patrik Schick som gjorde sitt fjärde mål på fyra EM-matcher.

Den holländska åttondelsinsatsen blev total pannkaka. Till slut fick laget inte ett enda skott på mål under matchen – jämfört med Tjeckiens fem försök.

– På något sätt kunde vi inte hantera sättet de pressade oss på. Vi hittade inte lediga ytor. I första halvlek fick vi till några chanser, men inte tillräckligt, tyckte Wijnaldum.

Tjeckien får möta Danmark i kvartsfinal. Matchen spelas i Baku på lördag.

Resultat, åttondelsfinal

Budapest:

Hollanti–Tshekki 0–2 (0–0)

55' Matthijs de Ligt rött kort

68' Tomas Holes 0–1

80' Patrik Schick 0–2

Diskussion om artikeln