Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stefan Löfven avgår – det blir nya talmansrundor, inget extraval

Uppdaterad 28.06.2021 16:03.

I en vecka har valet stått mellan nya talmansrundor och extraval. Nu avgår Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Oavsett läge måste landets bästa alltid gå först, förklarar Stefan Löfven sitt beslut.

– Med ett år kvar till ordinarie val, med hänsyn till den särskilda situation landet befinner sig i med pandemin, är ett extraval inte det bästa för Sverige nu.

Han säger inte i det här skedet mer om vilka partier han för diskussioner med men är tydlig med att han står till förfogande för att leda en regering "som riksdagen kan tolerera".

– Mitt parti är redo att axla ansvaret att fortsätta leda landet framåt, säger Löfven.

Tidsfristen på en vecka är slut

  • Sveriges regering föll i en misstroendeomröstning där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet röstade för misstroende måndagen den 21.6

  • Efter det fick statsminister Stefan Löfven en vecka på sig att besluta om det blir nya talmansrundor och regeringssonderingar med de nuvarande invalda i riksdagen eller om han utlyser extraval

Löfven förklarar att januarisamarbetet åstadkommit mycket hittills

Hela pressträffen inleds med flera minuter långa redogörelser för landets svåra läge och vad regeringen trots allt lyckats åstadkomma under den tiden.

– Sverige befinner sig i ett svårt politiskt läge och samtidigt i en global pandemi, inleder statsminister Stefan Löfven.

Han listar sedan allt som januaripartierna lyckades enas om vid regeringsbildningen och enandet kring januariavtalet i januari 2019.

– Ingen fick allt, men alla fick nånting, beskriver han samarbetet som, och förklarar vidare hur Sverige gjort historiska satsningar på välfärden under den här regeringsperioden.

– Mycket arbete återstår. Sverige är ett fantastiskt land men vi har brister och problem vi måste komma till rätta till.

Lägger ansvaret på de andra partierna

Löfven fortsätter under pressträffen att gå hårt åt Vänsterpartiet, men också Liberalerna, för deras agerande under den senaste veckan.

– Inför misstroendeomröstningen förra måndagen erbjöd januaripartierna Vänsterpartiet en väg framåt, säger Löfven. Jag beklagar att Vänsterpartiet avvisade den möjligheten. Det råder inga tvivel om att Vänsterpartiets agerande lett fram till dagens politiska situation. De röstade bort regeringen utan att själv ha ett regeringsalternativ.

Min bedömning är att det svenska folket inte vill ha ett extraval just nu

Löfven förklarar vidare hur det har arbetats för att hitta en lösning under veckan, och hur Centern presenterat en lösning om att stryka punkt 44 om fri hyressättning, och beklagar att Liberalerna avvisar den möjligheten.

Han förklarar ändå att det också finns en stor osäkerhet kring om det finns ett stöd för en högerregering, vilket också påverkat beslutet: riksdagen har samma underlag som efter valet 2018, och Vänsterpartiets liering med högeroppositionen var tillfällig.

Löfven menar också att det svenska folket förväntar sig att de förtroendevalda ska lyckas styra landet.

– Min bedömning är att det svenska folket inte vill ha ett extraval just nu.

DN: Inga besked från talmannen i dag

Enligt DN kommer talmannen Andreas Norlén (M) inte att kommentera läget i dag. Han kommer att entlediga statsministern under dagen och sedan kalla partiledare och språkrör till talmansrunda, skriver DN.

Under måndag eftermiddag meddelade moderatledaren Ulf Kristersson att talmannen kallat alla partier till samtal i morgon, tisdag.

- Finns det minsta parlamentariska förutsättningar för en borgerlig regering så står jag självklart till förfogande. Jag är beredd att prövas av riksdagen, säger M-ledaren till SVT.

Socialdemokraterna som får träffa talmannen först. Därefter kommer Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Det meddelar talmannen i ett pressmeddelande på måndag eftermiddag.