Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grymma racket- och bolltalanger i familjen Korda – före detta tennisvärldstvåans dotter ny världsrankningsetta i golf

Nelly Korda poseeraa voittopystin kanssa.
Bildtext Nelly Korda vann LPGA-mästerskapet i golf i Atlanta.

Tennis, tennis, golf, golf, tennis. Familjen Korda har av allt att döma ett sällsynt gott bollsinne. Pappa och mamma Korda var proffs i tennis, döttrarna Korda är golfproffs medan sonen Korda gått i sina föräldrars fotspår.

Nelly Korda gör det som ingen i hennes talangfulla familj klarat av, tills vidare: blir världsetta i sin gren.

På den nyaste världsrankningslistan i golf kommer den 22-åriga Nelly Korda att stiga till etta, detta tack vare sitt LPGA-mästerskap i helgen. Samtidigt blir hon den första amerikanskan på tronen sedan 2014.

Född i Florida förvisso, men egentligen kunde hon vara tjeckiska. Ni kommer kanske ihåg fadern Petr Korda?

Tillbakablick till 80- och 90-talen

Petr Korda hörde till världens bästa tennisspelare under 1990-talet, även om han för det mesta fick hålla till i skuggan av profiler som Sampras, Agassi, Edberg och Becker, för att nämna några.

Petr Korda var en av 1990-talets bästa tennisspelare.
Bildtext Petr Korda var en av 1990-talets bästa tennisspelare.

Men det oaktat var Korda en av sin tids bästa spelare med en singelseger i Australiska öppna 1998 som främsta merit. Att nå final i Franska öppna 1992 var inte illa det heller. Korda lirade också dubbel med likadant mönster: seger i Australiska öppna 1996 och finalplats i Franska öppna 1990.

Vårvintern 1998 nådde han sin högsta världsrankning när han var tvåa bakom Pete Sampras som höll förstaplatsen i totalt 286 veckor (i skrivande stund har bara Novak Djokovic, 326 veckor, och Roger Federer, 310 veckor, flera veckor som världsetta).

Tidigt parade han ihop sig med landsmaninnan Regina Rajchrtová, även hon proffstennisspelare också om hon aldrig nådde den absoluta världstoppen.

Hennes bästa meriter på banorna blev några turneringssegrar under 1980-talet – i Grand Slam-sammanhang kan hon stoltsera med en kvartsfinalplats i dubbel i Franska öppna 1990 och med att ha nått åttondelen i singel i US Open 1989 och 1991.

Familjebildning

Våren 1991 nådde Regina Rajchrtová sin högsta världsrankning 26. Så småningom sadlade hon om och blev mor: 1993 föddes Jessica, 1998 Nelly och 2000 Sebastian.

Med facit på hand inget dåligt beslut. I varje fall inte om man mäter i idrottsframgångar (för att inte tala om införtjänade pris- och sponsorpengar).

Äldsta barnet Jessica har tills vidare vunnit sex tävlingar på golfens LPGA Tour och parkerar som bäst 28-åringen på 24:e plats på golfens världsrankningslista.

Jessica Korda hör till världens golfelit.
Bildtext Jessica Korda hör, precis som sin syster, till världens golfelit.

Lillasystern Nelly Korda är världsfyra men kommer som sagt att stiga upp till världsetta på den nyaste listan. Och sonen då?

Sebastian Korda gick i sina föräldrars fotspår, greppade tag om tennisracketen och är för tillfället 50:e på världsrankningen. 20-åringen har redan hunnit ta en turneringsseger.

Sebastian Korda är 50:e på världsrankningslistan.
Bildtext Sebastian Korda är 50:e på världsrankningslistan.