Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags för Stanley Cup-finalerna: Regerande mästaren Tampa mot sensationslaget Montreal – här är utgångsläget, avgörande faktorerna och tippningen

Från 2021
Philip Danault och Mikhail Sergatjev i närkamp.
Bild: All Over Press

Tampa i final hörde till säsongens populäraste förhandstips – som vanligt. Däremot fanns det knappast någon ens i Montreal som förutsåg att Canadiens spelar om Stanley Cup-bucklan för första gången sedan 1993. Första tekning tas natten mot tisdag.

Tampa mot Colorado var det populäraste finaltipset inför säsongen och även inför slutspelet. Tampa mot Vegas var näst populäraste finalpar bland NHL-bevakarna runt om i hockeyvärlden. Tampa mot Montreal fanns däremot inte på kartan – nu är vi ändå där.

Tampa tog sig på halvmotor och utan rehabiliterande poängkungen Nikita Kutjerov till slutspelet. Som trea i divisionen och hela grundseriens åtta. Det var hela tiden bombsäkert att Tampa spelar playoffhockey och redan under grundserien visste man att Tampa bara sparar krafter.

Montreal säkrade sin medverkan i slutspelet först i maj och kom med som sista lag till playoff. I divisionen var Canadiens fyra och i hela ligans grundserie 18:e av 31 lag. Ingen på planeten ishockey hade gissat att ”Habs” finns med när maximalt sju matcher av NHL-säsongen återstår.

STANLEY CUP-FINALSERIEN – BÄST AV SJU MATCHER

TAMPA BAY LIGHTNING (2 TITLAR) – MONTREAL CANADIENS (24 TITLAR)

Första matchen: tisdag 29 juni kl. 03.00 finsk tid

Lagen har mötts tre gånger tidigare i slutspelet. Tampa var bättre 2004 och 2015, medan Montreal tog hem serien år 2014.

Utgångsläget

Regerande mästarna Tampa har varit omöjliga att rubba, trots att motståndet i årets slutspel varit så tufft det kan bli. Florida, Carolina och Islanders hörde alla till lagen som kunde ha nått final utan att någon blivit överraskad. Tampa var ändå i varje serie bättre när det gällde.

Tampa har visat med eftertryck att man kan vinna på alla möjliga sätt. Ibland har ”Bolts” gett sig in i målskyttetävlingar, ibland har man spelat ett utpräglat noggrant försvarsspel och ibland har det blivit fysiska bataljer med tacklingsfester och fula grejer. Vinnaren har alltid varit samma lag.

Tampa Bay-spelare firar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Montreal är slutspelets askungesaga. När Canadiens i första omgången låg under mot Leafs med 1–3 i matcher såg det klart ut att våren skulle få ett snabbt slut. I match fem väckte Joel Armia och Jesperi Kotkaniemi med sammanlagt tre mål ”Habs” till att kämpa. Resten är, verkligen, historia.

Canadiens har ett sätt att vinna på och det bygger på att Carey Price är superb och på att alla fyra femmor jobbar kompromisslöst och i tätt samarbete i båda riktningarna. Konceptet med att alltid säkra bakåt och hela tiden vara färdig att hugga till offensivt har tagit laget till final.

Helt klart är det att Tampa går in i finalserien som favorit.

Vad avgör?

Boxplay och powerplay blir viktiga faktorer. Montreal har varit slutspelets överlägset bästa lag på att döda utvisningar. ”Habs” boxplay-procent är otroliga 93,5. Powerplay-procenten är å andra sidan betydligt mindre imponerande 20,9. Sjunde bäst i slutspelet ändå.

Tampa i sin tur har nätat på närmare 40 procent av sina pp-chanser (37,7), vilket inget lag som tagit sig hela vägen till final har gjort på årtionden. Inte heller lagets boxplay är fy skäms: 83,0 % är nästbäst av semifinallagen. Blir det mycket utvisningar för båda lagen, så gynnas Tampa i längden.

Utvisningar för Montreal ger nämligen Tampas toppspelare möjligheten att avgöra. De fem bästa spelarna i slutspelets poängliga kommer från Tampa och powerplay har varit en verklig poängmaskin för dem. Inget boxplay stänger ner Point, Kutjerov, Stamkos, Killorn och Hedman.

Tampa har mera talang än Montreal, man förfogar också över fyra enormt fungerande femmor. För Montreal gäller det att inte låta Tampa bestämma spelets flöde och skapa tid och ytor för spelarna med spetskompetensen att avgöra. Skrinna, jobba, riva och slita är ”Habs” recept.

Carey Price räddar pucken då Alex Tuch inte lyckas pricka det tomt gapande målet.
Bildtext Carey Price storspelade mot Vegas.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press

Och så gäller det att hjälpa Carey Price att fortsätta på utomjordisk nivå. Det måste alltid finnas en Montreal-spelare mellan Price och närmaste kille från Tampa. Samma gäller för övrigt i andra änden, men trycket är inte lika hårt mot Andrej Vasilevskijs mål.

Målvaktsduellen kan med andra ord fälla avgörandet. Price och Vasilevskij har varit slutspelets bästa målvakter. Om det blir en stor skillnad mellan väktarna i finalserien, så har det enorm inverkan. Sannolikt är ändå det att Vasilevskij inte kommer att testas lika hårt som Price.

Tippning

Det bara går inte att förbise Tampas kvalitet: Vasilevskij, Hedman, Kutjerov, Point, Stamkos ska bidra med spetskompetensen som fäller avgörandet. Speciellt som stödet av bland andra Alex Killorn, Yanni Gourde, Ryan McDonagh och Michail Sergatjov är extremt bra.

Och än en gång – för fjärde gången på raken – är det svårt att se hur Montreal ska klara av att vinna matchserien. Hittills har ”Habs” alltid lyckats blotta motståndarlagets svagheter. Men Tampa har helt enkelt inga svagheter – åtminstone i jämförelse med Montreal.

Omöjligt att tippa annat än att Tampa vinner sin andra Stanley Cup i sträck och att det inte krävs sju matcher. 4–1, eller 4–2 till Tampa Bay Lightning.