Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På torsdag tar fotgängarna över en bit av Kristinegatan i Åbo – pilotprojektet med den nya gågatan pågår i juli och augusti

Från 2021
En kvinna och en man står på trottoaren på Kristinegatan. Mellan sig har de en barnvagn.
Bildtext Hanna och Antti Hyttinen bor i centrum av Åbo. Båda tycker det är en bra sak att en del av Kristinegatan blir gågata under juli och augusti.
Bild: Yle/Marie Söderman

Då torgparkeringen började byggas i Åbo centrum 2018 fick många bilister hitta nya rutter för att köra genom stan. På torsdag gäller en ny minnesregel för den som rör sig med bil: en del av Kristinegatan stängs då av för trafik och blir gågata under tiden 1 juli - 31 augusti 2021.

Det är ändå inte hela Kristinegatan som stängs av, utan bara delen mellan Slottsgatan och Eriksgatan.

Medan bilister som kanske vill köra till Stockmanns parkeringshall då måste ta en omväg, blir gatstumpen i mitten av Kristinegatan en oas där folk kan umgås, äta, dricka och njuta av program som stadsborna själva skapar.

Planeringen har pågått länge

Projektet godkändes av beslutsfattarna i våras och målet är att göra centrum mer attraktivt och stärka folks vilja att röra sig i centrum, berättar man vid stadens planeringsavdelning.

- Från och med torsdag kommer vi att placera ut sommarblommor på gatan, det kommer att finnas färggranna bänkar att sitta på och företagen kommer att kunna utnyttja utrymmet på gatan bättre. Tanken är att Kristinegatan ska bli mer fotgängarvänligt överlag, därför är det bra att testa hur ett sådant här försök påverkar fotgängartrafiken, säger landskapsarkitekt Marie Nyman vid Åbo stad.

vy över Kristinegatan
Bildtext Delen mellan Slottsgatan och Eriksgatan blir gågata. Körning till tomterna är tillåten för personer som bor längs gatan.
Bild: Yle/Marie Söderman

En nyhet är Kristinegatans så kallade "evenemangsmatta" som allmänheten kan reservera. Mattan är ett område på 6 x 4 meter där vem som helst kan uppträda eller till exempel sälja produkter man själv har tillverkat.

Den som vill ha en plats på mattan kan boka tid via stadens webbtjänst Varaamo.

På Kristinegatan kommer man också att kunna ta del av De ungas entreprenörstorg. Där kan unga sälja sina produkter eller tjänster med stöd av Åbo stad.

Allt program kommer att finnas i Åbo stads händelsekalender.

Alla är inte helt förtjusta

Redan i våras uttryckte Åbos stadscentrumförening oro för hur stadens centrum påverkas om ytterligare en gata blir gågata – och den oron finns delvis kvar.

- Visst är det bra att staden prövar olika koncept, men tidpunkten känns inte helt rätt med tanke på att vi är mitt i en pandemi. Vi frågar oss också om skyltningen kommer att räcka till så att bilisterna hittar rätt, och kommer parkeringsplatserna att räcka till längs gatorna då de platserna blir allt färre? Folk vill gärna parkera nära affärerna, säger verksamhetsledare Heli Järvelä vid centrumföreningen.

Vid staden anser man att pilotprojektet på Kristinegatan ändå inte äventyrar verksamheten i centrum.

- Det största orosmomentet var om bilburna kommer att kunna nå parkeringshallarna i ändan av Kristinegatan. Det är fortfarande möjligt även om en bit av Kristinegatan är avstängd. Nu har ju dessutom torgparkeringen öppnat och erbjuder parkering för bilburna, säger landskapsarkitekt Marie Nyman.

Företagare på Kristinegatan ger tumme upp

Företagarna som har verksamhet mellan Slottsgatan och Eriksgatan – alltså längs den del av Kristinegatan som blir gågata – har fått vara med och planera projektet och ser fram emot försöket.

Närbild på Tom vid Salutorget i Åbo. Arkivbild.
Bildtext Tom Kivinen är delägare i en bar på Kristinegatan. Arkivbild.
Bild: Yle/Lotta Sundström

- Det var inte helt lätt att få alla tillstånd som behövs för uteserveringen, men överlag är vi väldigt nöjda. Jag har själv ofta funderat på hur nödvändigt det egentligen är att man kan köra bil längs Kristinegatan. Det här är ett välkommet tillägg, säger krögare Tom Kivinen.

Staden vill veta vad folk tycker om försöket

Att stänga av en gatstump i stadskärnan och viga den för fotgängare och utevistelse är nytt för Åbo.

Därför kommer stadens planeringsavdelning att noga följa med hur försöket på Kristinegatan utfaller.

- Vi vill veta vad folk tycker och vi kommer bland annat att samla in åsikter via webbtjänsten Kerro kantasi - Säg din åsikt. Vi kommer också att följa med hur många cyklister och fotgängare som rör sig på området, säger Marie Nyman.


Diskussion om artikeln