Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Röntgenberedskapen skärs ner vid Raseborgs sjukhus i sommar – vardagskvällar måste patienter i värsta fall åka till Lojo eller Esbo

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 16:02.
En skylt i en sjukhuskorridor där det står Röntgen på svenska och finska.
Bildtext Under sommaren och början av hösten finns det bara beredskap dygnet runt på helger. Bilden är en arkivbild och inte tagen vid sjukhuset i Ekenäs.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

I sommar görs röntgenundersökningar på vardagar bara under kontorstid på Raseborgs sjukhus i Ekenäs. Orsaken är brist på behörig personal.

Röntgenberedskapen på sjukhuset i Ekenäs begränsas under vardagar från den första juli till sista september. På vardagar kan röntgen tas mellan halv åtta på morgonen och sex på kvällen.

Från fredag kväll till måndag morgon kan en röntgenundersökning göras dygnet runt.

Sjukhusets direktör Gabriela Erroll beklagar situationen. Hon tycker att det är fel att det inte finns en beredskap dygnet runt, alla dagar i veckan, på Raseborgs sjukhus.

Resurserna styrs till Lojo och Esbo

Frågan om röntgens beredskap avgörs inte lokalt. Röntgenverksamheten på alla sjukhus i Nyland sköts av HUS bilddiagnostik, som är en del av HUS diagnostikcenter.

- Det råder skriande brist på kompetenta vikarier. Man har inom bilddiagnostiken kommit fram till slutsatsen att man lägger resurserna på sjukhusen i Lojo och Jorv och inte i Raseborg, berättar Erroll.

Hon betonar att det uttryckligen är fråga om vikariebrist, och att det inte handlar om planerade nedskärningar.

Dessutom har HUS bilddiagnostik nyligen tagit i bruk det nya patientdatasystemet Apotti. Det har enligt Erroll inte gått helt smärtfritt och systemet binder också personalresurser.

Så här går det till i praktiken

Faller du och skadar dig är det jouren på Raseborgs sjukhus som bestämmer hur din vård ser ut. Jouren har direktiv och sedan tar man från fall till fall ställning till hur man ska göra.

En möjlighet är att du som patient får ett tillfälligt gips och att du får komma på nytt till sjukhuset följande dag. Det andra alternativet är att åka längre bort, antingen till Lojo eller till Jorvs sjukhus i Esbo.

Svårare att få vård, tror politiker

Det är oroande att röntgenberedskapen skärs ner på det här sättet, konstaterar Ingås kommunstyrelseordförande Henrik Wickström (SFP) i ett pressmeddelande från Svenska folkpartiet.

”Vi vet alla att invånarantalet i Västnyland mångdubblas under sommaren i och med sommargäster och turister. Jag ser framför mig att det blir svårare att få vård”, kommenterar Wickström, som ser att det är en stor risk för patientsäkerheten.

Wickström lyfter fram att det råder personalbrist även på sjukhuset i Lojo, vilket i sin tur gör att kapaciteten i Lojo inte räcker till för att hjälpa även Raseborgs sjukhus. Det leder till att patienter måste åka ända till Jorvs sjukhus i Esbo.

Också sjukhusdirektören i Raseborg tycker Västnyland blir ohemult behandlat.

- Om du kommer från Hangö och verkligen behöver få en röntgenundersökning gjord utanför kontorstid på en vardag så är det nog väldigt långt att åka till Lojo eller Jorv, säger Gabriela Erroll.

Henrik Wickström befarar ett ambulansrally mellan sjukhuset i Ekenäs och andra sjukhus i Nyland. Inte heller sjukhusdirektören Erroll ser det som helt uteslutet.

- Trafiken har redan nu ökat mellan sjukhuset och andra sjukhus och det här underlättar nog inte, konstaterar hon.

Artikeln korrigerades klockan 6.10 med informationen om att röntgen på vardagar kan tas mellan halv åtta på morgonen och sex på kvällen.

Diskussion om artikeln