Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i Kina blev VM i Vanda – Finland första gången VM-värd när världens badmintonelit spelar om Sudirman Cup

Från 2021
Mixed-EM i badminton arrangerades i Vanda i vintras.
Bildtext Mixed-EM i badminton arrangerades i Vanda i vintras, på bilden det danska dubbelparet Kim Astrup och Anders Skaarup Rasmussen.

I vintras arrangerade Finland med framgång EM för mixedlag i badminton, och i höst ställs ribban ännu högre. När VM för mixedlag går av stapeln i Vanda i månadsskiftet september-oktober kommer så gott som alla världens bästa badmintonspelare för första gången att samtidigt vara på plats i Finland.

I höst kommer Finland och mer exakt Vanda att arrangera VM för mixedlag i badminton. Mixedlag innebär att de deltagande länderna ställer upp med ett lag bestående av de bästa herr- och damspelarna. Tävlingens startskott är den 26 september.

Precis som fallet var med motsvarande EM-tävlingar i vintras, är det coronapandemin som möjliggör att badmintonblåbäret Finland får stå värd för en av världens mest prestigefulla badmintontävlingar. I EM fick Finland i egenskap av arrangör vara med – den här gången deltar bara de 16 bästa nationerna (ett par länder förvisso blott som representanter för sin världsdel).

"Europa lämpligare plats"

Ursprungligen skulle tävlingen, som egentligen heter Sudirman Cup (efter den indonesiska spelaren Dick Sudirman), spelas i den kinesiska mångmiljonstaden Suzhou, men under rådande samhällsklimat anses Europa ha bättre förutsättningar att arrangera dylika stortävlingar.

– Tack vare en högre vaccinationsprocent och mindre reserestriktioner uppfattas Europa för tillfället som en lämpligare plats att arrangera turneringar, säger Thomas Lund, sekreterare för grenens högsta beslutande organ BWF.

– Vi är mycket tacksamma att Finlands Badmintonförbund kunde erbjuda en lösning för att arrangera Sudirman Cup 2021 i Vanda, i stället för i Kina. Man har bevisligen klarat av att arrangera stora internationella tävlingar i Finland på ett tryggt sätt under åren 2020–2021. Ömsesidig entusiasm

Ömsesidig entusiasm

– Vi är ivriga att hämta vårt främsta flaggskeppsevenemang till Finland och Vanda för första gången, säger Lund.

På Finlands Badmintonförbund är man förstås eld och lågor över nyheten.

– Det är en central del av vår strategi att ordna internationella toppevenemang. Jag tror att grenens uppskattning ökar och att föreningarna gynnas av att grenen får stå i ljuskäglan och skapa intresse och diskussion. Det finns skäl att betona att vi står inför en historisk stund. Ett liknande tillfälle kommer vi aldrig att få igen, säger verkställande direktören för Finlands Badmintonförbund Ville Valorinta på förbundets webbplats.

Enligt uppgift kan tävlingarnas TV-sändningar nå över en halv miljard hushåll runt omkring världen.

Kina är regerande mästare i Sudirman Cup i badminton.
Bildtext Kina är regerande mästare i Sudirman Cup i badminton.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

– Vi lyckades redan i EM i februari arrangera ett fint evenemang, men nu höjs ribban på alla sätt. Det kommer att bli en oförglömlig idrottsupplevelse. Jag hoppas att finländarna får njuta av det på läktarna, säger Valorinta.

Mixed-EM i vintras spelades inför tomma läktare.

Kina favorit

Från Europa deltar Europamästaren Danmark, Europatvåan Frankrike samt Ryssland, England och Tyskland. Av kvintetten är det främst Danmark som har pjäserna att utmana de bästa asiatiska länderna.

Från Asien medverkar 11-faldiga världsmästarna Kina – som varje gång är mästarfavorit nummer ett – samt Sydkorea som vunnit mästerskapet fyra gånger, Indonesien som vunnit en gång, samt Malaysia, Indien, Thailand, Taiwan och Japan.

Australien, Kanada och Egypten är närmast med som representanter för sin världsdel och får troligen finna sig i slagpåsrollen.

VM-tävlingarna innebär också förändringar för Finska mästerskapen.

FM brukar traditionellt gå av stapeln i månadsskiftet januari-februari, men i år sköts tävlingen fram till sommaren. Nu är planen att arrangera FM som en slags uppvärmningstävling inför Sudirman Cup, det vill säga den 16–18 september.

Diskussion om artikeln