Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekordantal båtar sjösätts i sommar av tillverkare i Jakobstadsregionen

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 08:40.
Baltic 112
Bild: Baltic Yachts

År 2019 hade båttillverkarna i Jakobstadsregionen en omsättning på 120 miljoner euro, sedan dess har branschen fortsatt växa. I sommar sjösätter lyxbåtstillverkarna Baltic och Nautor 35 båtar till ett värde av omkring 200 miljoner euro.

Att båtbranschen är viktig i Jakobstadsregionen är ingen hemlighet och nu har regionens utvecklingsbolag, Concordia, kartlagt hur viktig branschen är.

Båtbranschen i Jakobstadsregionen består av 45 företag med sammanlagt 650 anställda. Båtbranschens omsättning var 2019 drygt 120 miljoner euro, varav största delen går på export. Det är cirka sju procent av regionens totala export som var värd minst 1,7 miljarder euro, med alla branscher inräknade.

– Siffrorna överraskade oss för att de är exceptionellt stora och starka, säger Jarl Sundqvist, VD för Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia.

Rekordsommar

Båtbranschen har också fortsatt att växa sedan 2019 och den här sommaren sjösätter företagen Baltic Yachts och Nautor’s Swan ett rekordantal båtar – 35 båtar till ett sammanlagt värde av omkring 200 miljoner euro.

– Coronan har tydligen boostat båtförsäljningen också på den här marknaden, på superyacht- och lyxyachtmarknaden. Det är ju mer eller mindre en fördubbling av värdet sedan 2019, säger Sundqvist.

– Det är en viktig nisch och bransch, tillsammans med våra andra starka branscher. Det här är en topprodukt, som är för en mycket kräsen kundkrets och kräver att företagen är uppdaterade med sin kompetens hela tiden. Det ger hela regionen positiv branding.

Artikeln uppdaterad 29.6 kl. 8:40 med förtydligande om att det är regionens totala export, med alla branscher inräknade, som var värd minst 1,7 miljarder euro.

Diskussion om artikeln