Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige lättar på sina coronarestriktioner – fler deltagare tillåts på evenemang och öppettider för serveringsställen slopas

Uppdaterad 28.06.2021 15:44.
En man i grått hår och grå kostym med kravatt med röda inslag står bakom ett podium som det står regeringen på och där det är emblemet tre kronor på. Bredvid honom en kvinna med axellångt ljust hår och blå kavaj o randig kjol, bakom likadant podium.
Bildtext Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.

Serveringsställen får fritt hålla öppet igen och fler personer tillåts på evenemang, meddelade den svenska regeringen vid ett presstillfälle på måndagen.

Socialminister, Socialdemokraternas Lena Hallengren inledde presstillfället med att konstatera att coronaläget sedan maj blivit allt bättre i Sverige.

Kring 57 procent av de vuxna svenskarna har fått en dos coronavaccin och drygt var tredje vuxen är fullt vaccinerad, sa Hallengren.

Därför går regeringen nu in för att lätta på coronarestriktionerna.

Gränsen för deltagare vid större evenemang höjs. Inomhus tillåts 50 deltagare och 300 om alla har en egen sittplats.

Utomhus får 600 personer delta, och 3 000 om alla har en sittplats, förklarade demokratiminister, Miljöpartiets Amanda Lind.

På demonstrationer kommer maxantalet deltagare i fortsättningen vara 1 800 personer.

Lättnader också för restaurangernas del

För serveringsställen slopas begränsningar för öppettider, men där ska alla fortfarande ha en egen sittplats.

På uteserveringar gäller inte längre någon gräns för sällskapets storlek, men inomhus får man högst vara åtta personer i ett sällskap, sa generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Trots att gränser höjs och vissa restriktioner slopas, gäller fortfarande krav på säkerhetsavstånd. Till exempel bör sällskap fortfarande kunna hålla en meters avstånd mellan sig både inom- och utomhus.

Folkhälsomyndigheten justerar ändå sitt råd om att begränsa nya kontakter. Nu ger myndigheten i stället rådet att försöka umgås så smittsäkert som möjligt.

Generaldirektör Johan Carlson påminde om att varianter av coronaviruset alltjämt utgör ett hot och uppmanade allmänheten att fortsätta hålla avstånd och vaccinera sig, så att Sverige med ett fortsatt gott läge kan gå in i hösten.

Socialminister Lena Hallengren bedömer att den pågående regeringskrisen inte kommer att påverka uppluckrandet av restriktionerna.