Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Säsongspremiär för Allsång på Skansen i kväll: "En gång i veckan glömmer vi allt annat och sjunger tillsammans"

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 22:10.
Sanna Nielsen på Sollidenscenen
Bildtext Sanna Nielsen drar igång en allsångssäsong på Sollidenscenen för sjätte gången.
Bild: Daniel Ivarsson

– Jag vet inte vad det är med den här platsen. Det är så mycket tradition, så mycket kärlek och gemenskap, och man vill att det ska bli så bra, säger Sanna Nielsen som leder allsången en sjätte säsong och påstår att hon ändå är nervös.

I fjol sjöng artisterna på Sollidenscenen i praktiken bara inför kameror, utan någon publik på plats. I år är publiken äntligen tillbaka, om än i bara 500 personer per gång och med avstånd till varandra.

Programledare Sanna Nielsen är glad över att det blev så bra som det blev i fjol, men överlycklig över att få ha publik i år trots allt.

Sanna Nielsen på Sollidenscenen
Bildtext Att artister får möjlighet att stå på scen i dessa tider, det är high life, säger Sanna Nielsen.
Bild: Daniel Ivarsson

– Det har vi ju längtat efter så mycket, så klart. Vi är fortfarande i en pandemi och det finns regler att tänka på, säger hon.

– Men att kunna ge underhållning i de här tiderna och att artister får möjligheten att stå på scen och sprida sin musik, det är... wow, det är high life.

Nielsen som gett ut flera album, deltagit i Melodifestivalen sju gånger och en gång i Eurovisionen, har fått mycket beröm för sin insats som programvärd för Allsången. Två gånger har hon vunnit Kristallen-priset för uppdraget, för Årets kvinnliga programledare.

Vad är det som gör en bra allsångsvärd?

– Vet du vad, jag tror det enda är... eller enda, men en stor grej för mig är att jag faktiskt älskar det här konceptet. Jag tycker det är fantastiskt att få stå här och sjunga med människor, och att veta att det är en miljonpublik där ute. Det är så stort.

Benjamin Ingrosso får hela sista timmen

Artistlistan för de åtta avsnitten är lång i år igen: Lisa Nilsson, Molly Sandén, Vikingarna, Cherrie, Tusse, Tove Styrke och många fler. Varje år är det en utvald artist som får en hel timme att förfoga över efter det sista avsnittet. I år är den artisten Benjamin Ingrosso.

Benjamin Ingrosso framför Sollidenscenen
Bildtext Uppdraget "Allsångsscenen är din" med en hel timme vikt för bara en artist går i år till Benjamin Ingrosso.
Bild: Daniel Ivarsson

Ingrosso är uppvuxen i musikbranschen (och är Pernilla Wahlgrens son) men de senaste åren har den egna karriären verkligen tagit fart: vinst i Melodifestivalen 2018, två egna album sedan dess, medverkan i flera tv-program varav ett alldeles eget i fjol, Benjamin's. Och i sommar blir det både sommarprat i P1 och uppdraget Allsången är din efter Allsång på Skansens sista avsnitt.

Superärofyllt men lite läskigt, beskriver han uppdraget med en hel timme på Allsångsscenen som:

– Jag ska göra mitt bästa för få den där timmen att bli så underhållande som möjligt. Det känns hedrande att få stå med på den lista stora artister som gjort det förr. Många är sådana jag själv vuxit upp med.

Vilken roll har allsången spelat i ditt liv?

– Det här är hela min uppväxt, Allsång på Skansen men också allsång i sig. Det är sommaridyll, det är min barndom och det är svensk tradition. Det är nostalgi.

Sanna Nielsen och Benjamin Ingrosso på Sollidenscenen
Bildtext Sanna Nielsen och Benjamin Ingrosso står på scenen tillsammans under sista programmet för sommaren den 17 augusti.
Bild: Daniel Ivarsson

Att allsången kör igång igen med publik efter pandemin säger han känns skönt.

– Jag har en låt på min senaste platta som heter Vi har allt det vackra framför oss, det känns som en bra låt att tänka på nu, det känns faktiskt som att vi har det.

Nielsen väntar barn, säger inget om nästa säsong ännu

Också programledaren Sanna Nielsen berättar om hur hon följde Allsång på Skansen hemma som barn, med mammas äppelkaka som fika och mormor och morfar som aldrig missade ett program.

– Det är fint hur artisterna pratar om sina minnen av det, att se hur det överlever år för år, också i det här klimatet där allt ska vara nytt, nytt, nytt. Det här består.

Sanna Nielsen på Sollidenscenen
Bildtext "Det låter lätt och härligt men det är precis så det ska vara", säger Sanna Nielsen om allsången som motvikt till alla måsten i livet.
Bild: Daniel Ivarsson

Nielsen är lycklig över sin sjätte säsong men vågar ännu inte säga nåt om en sjunde: nu väntar hon barn och vill känna efter hur allt blir sen. Men Skansens allsång står henne mycket varmt om hjärtat och känns extra viktig efter ett drygt år av pandemitider.

– Det låter lätt och härligt men det är precis så det ska vara. Det är så mycket måsten i vår vardag och så mycket annat, man ser på nyheterna och så... en gång i veckan samlas vi, glömmer allt och sjunger tillsammans. Det låter jätteklyschigt men för mig är det så, jag älskar det här, det ger mig så mycket också privat och jag står mer än gärna här.

Allsång på Skansen sänds i Yle TV1 och på Arenan kl. 21 åtta tisdagar i rad med start 29.6. Programmet refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se programmet i tv utan finskt refererat ska du välja svenska som sändningsspråk.

Diskussion om artikeln