Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater betonar säkerhetspolitiken inför valet – gasledningen Nord Stream 2 vill man se färdigbyggd

Från 2021
Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin.
Bildtext Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin.
Bild: CHARLES PLATIAU/ EPA

En majoritet av tyskarna anser att Tyskland inte kommer att förlora inflytande i Europa och världen trots att Angela Merkel i höst lämnar posten som förbundskansler. Vem av de tre möjliga efterträdarna som utrikespolitiskt sett skulle vara det bästa valet råder det delade åsikter om.

När kanslerkandidaten Armin Laschet i förra veckan presenterade kristdemokraternas valprogram, betonade han att de utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna medvetet har satts först i programmet.

Coronapandemin, klimatförändringen och frågorna om frihet och säkerhet är enligt Laschet globala utmaningar som inte går att lösa nationellt.

I valprogrammet slår kristdemokraterna fast att den största utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningen heter Kina. Man talar vidare om behovet av en allians av demokratier som ska kunna stå emot trycket från de auktoritära stater vilka ifrågasätter och försöker destabilisera den demokratiska ordningen.

Enligt kristdemokraterna måste Tyskland som Europas största ekonomi ta en ledande utrikes- och säkerhetspolitisk roll. Det här betyder att också ty sig till militära medel i de fall där det visar sig nödvändigt.

I motsats till de flesta andra tyska partier förbinder man sig i valprogrammet också till försvarsalliansen Natos mål att sätta två procent av bruttonationalprodukten på försvaret.

I Tyskland där diskussionen under de senaste åren i synnerhet kretsat kring bristerna i försvaret vill de kristdemokratiska CDU och CSU nu profilera sig som partierna som representerar soldaterna och Bundeswehr.

Gröna vill stoppa Nord Stream 2

Där kristdemokraten Armin Laschet gäller som störta förhandsfavorit att efterträda Merkel är det ändå hans konkurrent, den socialdemokratiske finansministern Olaf Scholz, som bland tyskarna verkar tillmätas det största utrikespolitiska kunnandet.

I en opinionsundersökning, gjord för stiftelsen Körber Stiftung, landar Annalena Baerbock från de gröna på tredje plats klart slagen av såväl Scholz som Laschet.

Enligt undersökningen anser en majoritet av tyskarna att landet inte kommer att förlora inflytande i Europa och världen trots att Angela Merkel efter nästan 16 år på posten som förbundskansler inte ställer upp för omval.

I umgänget med Kina anser en stor majoritet att Tyskland borde sätta de mänskliga rättigheterna framom ekonomiska intressen.

Gällande bygget av gasledningen Nord Stream 2 tycker 44 procent av de tillfrågade att gasledningen bör tas i bruk trots motståndet från USA.

Där såväl kristdemokraterna som socialdemokraterna talar om fortsatt dialog och samarbete med Ryssland vill Annalena Baerbock och hennes gröna ha tuffare tag, bland annat när det kommer till Nord Stream 2.

– Man kan förstås intala sig att det handlar om enbart ett ekonomiskt projekt, men våra östeuropeiska grannar är mycket oroade, med tanke på läget i Ukraina. Vi får inte vara naiva, säger Baerbock i en kandidatdebatt ordnad bland annat av arrangörerna för säkerhetskonferensen i München.

Både Armin Laschet och Olaf Scholz anser visserligen att användningen av gasledningen i nödfall kan stoppas när ledningen väl är klar, men några skäl att i nuläget stoppa bygget ser de båda inte.

– Vladimir Putin är inte enbart ute efter att destabilisera Ukraina utan riktar det här också mot Europa. Därför borde den här gasledningen inte byggas färdig, säger Baerbock.

Diskussion om artikeln