Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Därför ska du flytta hem igen – fem orsaker till att hemstaden är livet

Uppdaterad 07.07.2021 08:36.
Malin Valtonen hoppar och ser glad ut på en gata, omringad av äldre hus.
Bildtext Bli glad och nöjd - flytta tillbaka till hemstaden.

Det finns flera saker som gör att barndomstrakterna kan vara det bästa stället att bo på, skriver Malin Valtonen som gjort den nya sommarserien Hemstaden är livet.

Tydligen är det inte bara jag som tycker det är trevligt att bo i samma trakter där man växte upp. Nu finns det sju bevis publicerade på Yle Arenan, samlade i en och samma serie.

Personporträtt av Malin Valtonen.
Bildtext Malin Valtonen tyckte livet i en småstad hade lite oförtjänt dåligt rykte och gjorde därför en serie som lyfter fram fördelarna med att bo på samma plats där man är uppvuxen.

När starten till den här serien gick stötte jag på en del motstånd. En fråga jag fick var om det verkligen finns unga som tycker det här med småstadsliv är så intressant?

Jag visste inte svaret på frågan då, men det gör jag nu. Ja, det finns det.

Sju personer berättar

Av en hel hög med ansökningar valdes ett gäng på sju personer ut. Alla med sin egen historia och kärlek till hemtrakterna.

Alla deras historier är olika, liksom deras erfarenheter och upplevelser. Med det finns vissa saker som fler av deltagarna har lyft fram, ovetande om att samma sak har kommit upp i någon annan intervju.

Därför har jag tagit mig friheten och samlat ihop fem fördelar med hemtrakten, baserat på de här sju samtalen. Vet du något som inte finns med i listan? Skriv det i kommentarerna, som finns efter artikeln!

 1. Alla känner alla

  En sak som känns sjukt jobbig i tonåren är guld värd när man är vuxen. Det faktum att du känner många människor på orten gör att du har en plats. Du är inte bara en i mängden som i en storstad, där det ibland inte är kutym att man ens hälsar på sina grannar. I hemstaden är chansen stor att du blir sedd och bekräftad redan av att gå in en sväng i matbutiken.

  Känner du många får du också lättare hjälp: grannen kan hjälpa med att se efter barnen och du vet vilket företag du ska vända dig till om något strular.

 2. Tryggt och säkert

  Det här är två ord som ibland är lite underskattade. Men faktum är att det skapar en trygghet när du känner till din omgivning.

  Grannar håller koll på huset om du åker bort och glömmer du att låsa bilen behöver du oftast inte få panik. Den här punkten blir speciellt viktig om du väljer att bilda familj.

 3. Du är nära familjen

  Om släkten har rotat sig ordentligt i hemtrakterna och du gillar dina släktingar – då är det här en riktigt stark orsak att flytta hem igen.

  Att kunna sticka sig in hos sina föräldrar eller regelbundet dricka kaffe med en äldre släkting ger ett mervärde i vardagen. Ett starkt nätverk kan också stödja dig om något oförutsägbart händer.

 4. Du får mer för pengarna

  Allt fler distansarbetar och det gör det möjligt för dig som jobbar i huvudstadsregionen att bosätta dig allt längre bort från storstadens centrum. Det ger dig också möjlighet att bo i en större bostad, oberoende om du köper bostad eller hyr en lägenhet. Som det sägs i en av intervjuerna: man får ett småhus i Karis för samma peng som ett garage i Helsingfors. Välj själv!

 5. Du kan prata ditt modersmål

  Det här är en sak som är viktigare för en del än för andra. Men många uppskattar att kunna konversera på sitt modersmål, speciellt om man inte är tvåspråkig från barnsben.

  Det underlättar vardagen, till exempel om du behöver få hjälp med något där du knappt kan termerna ens på svenska.

En kvinna går på en gata med trähus med armarna utsträckta.
Bildtext Att alla känner alla gör att du aldrig behöver känna dig som bara en i mängden. Du har en plats.

Lyssna på de sju samtalen på Yle Arenan och hör motiveringarna till varför de här sju västnylänningarna trivs i sina hemtrakter.

Du kommer att få höra hur hemtrakterna var viktiga när döden kom på besök, hur hemorten var det självklara valet när en bebis kom in i bilden och hur flyttlasset gick hem igen när bostadspriserna i huvudstadsregionen kändes alldeles för höga.

Du kan kanske känna igen dig i historien om den jobbiga skoltiden som gjorde att man aldrig ville komma hem igen eller i hur hemtrakten blir allt bättre när man ser hur livet ser ut på andra håll i världen.

Eller så kan du imponeras av hur någon trivs så bra i sin hemstad att man är redo att pendla tre timmar per dag eller hur man lyckas hitta sin stora kärlek på den lilla hemorten.

Medverkande är Dani Berghäll från Karis, Emma Palomäki från Hangö, Sam Stenvall från Karis, Daniela Ragnell från Ekenäs, Adam Stenwall från Ekenäs, Sofia Musick från Pojo samt Jenny Sjöman från Pojo.

Du hittar hela serien på Yle Arenan.