Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Publiken i Köpenhamn fick en till galen kväll – kritiserade Álvaro Morata spansk hjälte i rysare som bjöd på åtta mål, målvaktstavla och kroatisk kvittering på stopptid

Uppdaterad 28.06.2021 22:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Kan man begära mer när det gäller dramatik och underhållning? Kroatien stod för en makalös comeback – men hårt kritiserade Álvaro Morata visade varför förbundskaptenen har litat på honom. Han gjorde spanska segermålet i en magisk match.

Publiken på Parken i Köpenhamn har fått bevittna det allra mesta under de senaste veckorna. Sista EM-kvällen på dansk mark den här sommaren kunde knappast ha bjudit på mycket mer.

Åttondelsfinalen mellan Spanien och Kroatien bjöd på stor underhållning och fin fotboll. Till slut blev det också ett dunderdrama där spanjorerna drog det längsta strået och avancerade till kvartsfinal.

Kroatien såg helt uträknat ut, men kravlade sig tillbaka med hjälp av inhopparna. Förbundskaptenen Zlatko Dalic satsade allt framåt – och fick rejäl utdelning i slutminuterna av ordinarie tid.

Mislav Oršić tryckte in reduceringen i 85:e, Mario Pašalić nickade in kvitteringen på stopptid.

– Det spanska korthuset rasar ihop totalt, konstaterade Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi efter 3–3-målet.

Undvek straffar

I förlängningen fick Spanien ändå sista ordet.

Hårt kritiserade Álvaro Morata har bränt otaliga chanser så här långt i EM, men nu fick förbundskaptenen Luis Enrique betalt för att ha litat på Juventus-anfallaren.

Morata sög in ett inlägg och vräkte vackert upp 4–3 i nättaket.

Av bara farten kom också det spanska 5–3-målet. Kroatien hade viktat om laget väldigt offensivt och Mikel Oyarzabal kunde placera in bollen bakom målvakten Dominik Livaković.

De två fullträffarna såg till att Spanien undvek ett straffavgörande – hälsosamt med tanke på hur illa de har skjutit från elva meter på sistone.

För första gången sen EM-guldsommaren för nio år sen är "La Roja" med bland de åtta bästa i ett mästerskap. Nu väntar Frankrike eller Schweiz i nästa runda.

– Jag är så nöjd med resultatet, hur vi hanterade förlängningen och faktumet att vi är klara för kvartsfinal, säger Sergio Busquets enligt Uefa.

Stor miss av spanske målvakten

Vägen fram till den här dramatiken innehöll allt från en jättetavla från Spaniens målvakt till en vass vändning och den kroatiska slutforceringen.

Athletic Bilbao-målvakten Unai Simón stod för en stor tabbe i den första halvleken. Mitt i den första halvleken passade en ostörd Pedri hem bollen till Simón och han missbedömde studsen fullständigt. Bollen fortsatte raka vägen in i mål och 1–0 till förvånade kroater.

– Det där är kallduscharnas kalldusch för Spanien. Man är förbluffad, säger Vuojärvi.

Unai Simón ser besviken ut i EM.
Bildtext Unai Simón släppte in ett riktigt slumpmål.

Tycker du att det har varit många självmål i sommarens EM? Du har helt rätt. Spanien ordnade nionde självmålet i turneringen – lika många som de femton föregående EM-slutspelen har bjudit på totalt.

– Unai Simón vet att han har vårt fulla förtroende. Han hade otur, men han visade sin ambitiösa attityd i dag. Han var bombsäker efter målet och gjorde flera fina räddningar, säger Busquets.

Azpilicueta gjorde första landslagsmålet

Baklängesmålet kom efter en inledning där det bara var Spanien. Det spanska landslaget har haft överlägset mest boll av samtliga landslag i EM och den trenden fortsatte i åttondelen.

Spanien radade upp anfall och skapade avslutslägen, men ineffektiviteten var lika påtaglig som den var i gruppspelet mot Sverige och Polen.

Ju längre halvleken led, desto tyngre blev trycket på Kroatien. Till slut satte PSG-spelaren Pablo Sarabia 1–1 med några minuter till paus.

Spanien firar mål i EM.
Bildtext Pablo Sarabia tog in Spanien i matchen.

När knappa timmen var spelad var den spanska vändningen komplett. Premier League-samarbete mellan Ferran Torres och Cesar Azpilicueta ordnade Spaniens ledningsmål.

Azpilicueta kom först på Torres inlägg och Chelseabackens första landslagsmål kunde inte ha kommit lägligare.

Tjugo minuter senare utökade pigge Ferran Torres. Manchester City-anfallaren utnyttjade en tam försvarsinsats och placerade in 3–1.

Där och då trodde knappast någon i Köpenhamn att de skulle få se så mycket mer dramatik, men Kroatien kom tillbaka och till slut blev det en av EM-historiens målrikaste matcher.

Resultat, åttondelsfinal

Köpenhamn:

Kroatien–Spanien 3–5 (1–1, 3–3)
20' Unai Simon (självmål) 1–0
38' Pablo Sarabia 1–1
57' Cesar Azpilicueta 1–2
77' Ferran Torres 1–3
85' Mislav Oršić 2–3
90+2' Mario Pašalić 3–3
100' Álvaro Morata 3–4
103' Mikel Oyarzabal 3–5