Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Träbrist gör semestersnickaren virkeslös – coronan satte fart på exporten

Uppdaterad 29.06.2021 16:03.
En man med glasögon står med handen mot en halvbyggd träfasad.
Bildtext Det är ingen katastrof fast jag måste vänta till nästa år, men jag hade hoppats få den här gaveln klar i sommar, säger Daniel Nylund som blev utan virke mitt i renoveringen.

Den som tänkt snickra en terrass eller bygga ett uthus kan få bereda sig på att skjuta upp planerna till efter semestern. Efterfrågan på virke är större än utbudet just nu, då finländarna hobbybygger som mest aktivt. När exportbalansen jämnar ut sig, kan efterfrågan tryggas igen bedömer man inom branschen.

Några nedplockade byggnadsställningar på innergården vittnar om att det renoveras hemma hos Daniel Nylund i trähusstadsdelen Skata i Jakobstad. Fasadreparationen som var på gång fick ett abrupt slut.

– Jag kom cirka fyra meter upp, men sen tog bräderna slut och jag fick beskedet att det inte fanns mera virke, säger Daniel Nylund.

Han har hört förklaringen att exporten drar och råmaterialet tryter.

– Men alla jag sagt det åt har skrattat och sagt att de själva har mycket skog och att det bara är att komma och såga.

Högre priser och osäker tillgång

En delorsak kan också vara att specialsågade brädor, som behövs för sekelskifteshuset, är en nischprodukt och sågarna ogärna tillverkar små mängder för hobbybyggare som Nylund, funderar han.

– Jag har inte hört om andra som blivit utan virke mitt i, men det finns de som skjuter upp sina planer då de hört om materialbristen, säger han.

Att den ökade exporten drivit upp virkespriserna stör inte Nylund nämnvärt, då han räknar med att renoveringen ändå blir mycket billigare då han utför jobbet själv.

– Men klart att om man ska bygga ett helt hus, blir ökade materialkostnader en större fråga, säger han.

Coronan ökade snickarivern

På Svarsvars trävaruhandel i Nykarleby är den stora planen ändå rätt välfylld med brädhögar. Här har man också garderat sig och beställt in mera virke än vanligt till sommaren. Byggivern har hållit i sig under hela pandemin, då tiden folk tillbringar hemma ökat och utbudet på andra aktiviteter varit sparsamt. 

– Det var väldigt aktivt i fjol, då coronan började, men också nu ser vi en stor efterfrågan på virke för mindre projekt, som terrasser och uthus och villor, säger Mikael Vikström som är försäljningschef. 

Han vill inte skriva under att något tar slut. Alla kvaliteteter fås, i sinom tid. Frågan är när.

– Virkestillgången är sådan, att leveranstiden har blivit längre till att hitta råmaterial eller färdiga produkter, till följd av att exporten har varit stor. Så det har funnits mindre utbud i Finland på material, säger Vikström.

En man i kortärmad skjorta står intill en hög med bräder.
Bildtext Virket tar inte slut, men leveranstiderna blir betydligt längre på vissa produkter, säger Mikael Vikström som är försäljningschef på Svarvars trävaruhandel i Nykarleby.

Enligt Vikström är det inte enkelt att matcha den ökade efterfrågan, så utbudet skulle räcka också till den inhemska förfrågan. Att det på många håll i världen nu frågas efter sågade produkter från Finland, driver också upp priserna.

- Den ökade exporten är coronarelaterad, och samtidigt har det då varit brist i alla länder för att precis som i Finland så det är många som vill ha material och samtidigt då så har priserna stigit till en del, och då är det många sågar som exporterar till utlandet, säger Vikström.

Brådaste tiden just nu

När exporten stabiliseras så blir det mera produkter i Finland åt finländarna, förutspår han.

Just nu är det också stort pådrag på byggandet. Både professionellt och privat. Det syns också vid Svarvars där många semestrande stugägare nu tar till såg och hammare.

– Oftast är det i början av semestern de vill ha materialet, sen vill de ha två veckor ledigt i slutet av semestern, säger Vikström av erfarenhet.

Vissa typer och dimensioner av utomhuspanel har längre leveranstid. Impregnerat virke kan också ha längre leveranstid, ifall det just nu saknas ur sortimentet. 

– Vanligen ligger leveranstiden på sommaren ligga på 3–4 veckor, men nu pratar vi om 4–8 veckor, beroende på produkt, säger Vikström.

Inga snabba lösningar

Även om de finländska skogarna växer snabbare än den avverkas, går det inte att korrigera utbudet på kort varsel, bedömer Mikael Vikström.

– Det går inte så snabbt att öka avverkningen, för skogarna har en viss återväxttid och så behövs det en återplantering, så det är inte riktigt snabbt åtgäradat att täppa hålen i lagren, säger han.