Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värmebölja i Nordamerika: nytt värmerekord i Kanada, det varnas för livsfarlig värme

Uppdaterad 28.06.2021 23:00.
En flicka i en fontän under värmeböljan i nordamerika.
Bildtext En flicka springer genom ett vattenfall i en park i Washington DC för att kyla ned sig under den pågående värmeböljan.

Från Kalifornien till Kanadas arktiska regioner orsakar värmeböljan farliga temperaturer och värmerekord på många håll. I bakgrunden svävar klimatförändringen.

Så gott som hela västra Nordamerika drabbas som bäst av en extrem och ovanligt vidsträckt värmebölja.

Det enorma högtrycket täcker ett område från södra Kalifornien till Kanadas arktiska regioner.

I Kanada sprack det 84 år gamla nationella värmerekordet i går på söndagen, då temperaturen i Lytton i British Columbia steg till 46,6 grader. Lytton ligger ungefär 250 kilometer nordväst om Vancouver.

Värmerekord har slagits lokalt på många håll. Mer än 40 andra platser i British Columbia slog sina egna rekord.

Både i USA och i Kanada har man varnat medborgare för "farliga" temperaturer, som kanske kan vara hela veckan. Enligt AFP förutspås värmen stiga ytterligare.

"Varmare än i Dubai" - varnas för livsfarlig hetta

I kanadensiska städer har det öppnats nödnedkylningscenter dit människor i nödfall kan skickas för att svalka sig.

– På vissa håll i västra Kanada är det varmare än i Dubai, säger David Phillips från Kanadensiska miljöministeriet till nyhetskanalen CTV.

På en del ställen har skolor och coronatestningslokaler tvingats stänga. Användningen av elektricitet stiger också i takt med värmen.

I USA, i till exempel Oregons största stad Portland har värmen stigit till 44,4 grader, medan det är runt 40 grader i Washington. Varningar för värmen har hörts i Oregon, Washington, Nevada, Montana, Kalifornien och Idaho, rapporterar Yle Uutiset.

Det amerikanska nationella metorologiska institutet, National Weather Service (NWS), har på twitter gett råd om hur man undviker dödsfall och sjukdomar relaterade till hettan.

Personer som badar i Portland.

Värmen har fått människor att fly till svala shoppingcenter med luftkonditionering, och till vatten - till allt från fontäner, sjöar och hav.

"De närmaste dagarna kan se riktigt besvärliga ut"

Orsaken bakom värmen är ett väderfenomen, säger Yle Uutisets meteorolog Joonas Koskela.

– Under fenomenet flödar den varma luftmassan in under högtrycket och ungefär fastnar där, säger Koskela.

Det är helt regnfritt och uppehållsväder eftersom regnmolnen inte kan bildas. Det är ovanligt att det är så här varmt i början av sommaren i områdena som har drabbats av värmeböljan.

– De närmaste dagarna kan se riktigt besvärliga ut och det kan vara så att nya värmerekord ännu nås, säger Koskela.

Enligt experter orsakar den globala uppvärmningen en ökning i extrema väderförhållanden, men det är ändå svårt att koppla en enskild händelse till klimatförändringen. Enligt Koskela spelar klimatförändringen ändå en roll i värmeböljan i Nordamerika.

Det är inte enligt Koskela troligt att vi i Finland upplever en lika het värmebölja, även om början av sommaren varit varm här också.

Källor: STT, AFP