Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-kvällen som saknar motstycke: Ännu större drama för chockat Frankrike – Schweiz ordnade slutspelets största skräll efter Mbappés straffmiss

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 01:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Frankrike och Schweiz bjöd på jättedrama - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kan samma blixt slår ner under samma kväll i samma turnering? Nu har vi svaret. Timmar efter dramat mellan Spanien och Kroatien kom en osannolik repris. Och efter straffläggning är guldfavoriten Frankrike ute.

Efter slutsignalen i åttondelen mellan Kroatien och Spanien var känslan att den matchen hade allt. I en åttamålsmatch avancerade Spanien till kvartsfinal.

Några timmar senare kan vi summera en ny, episk holmgång denna EM-måndag.

Då Spaniens motståndare i kvartsfinalen vaskades fram blev det ett om möjligt ännu större drama. Turneringens största guldfavorit Frankrike gjorde som Spanien och tappade en 3–1-ledning sent.

I förlängningen lyckades fransmännen inte rädda sig själva från ett magplask. Frankrike såg tröttkört ut och åttondelen avgjordes på straffar.

Och väl där var det utmanaren Schweiz som var vassare. Efter nio säkra straffar klev Kylian Mbappé fram och missade i den femte omgången. Se straffläggningen här (se resten av matchens mål genom att klicka på artikelns huvudbil):

Programmet är inte längre tillgängligt
Mbappé sumpade den avgörande straffen, Schweiz fullbordade jätteskrällen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Frankrike utslaget – och Schweiz ordnade EM-sommarens överlägset största skräll.

Schweiz tog sin första seger i en utslagsmatch i modern tid och gör Spanien sällskap i kvartsfinalen.

Vilsen Lenglet utbytt i paus

Precis som i Kroatien–Spanien var vägen fram till avgörandet vindlande.

Allt började med att Frankrike hade tvingats till förändringar inför avspark på grund av skador. Förbundskaptenen Didier Deschamps bytte till en trebackslinje, men det fungerade inte speciellt bra.

Schweiz tog för sig och Haris Seferović, som kommer från en utmärkt säsong i Benfica, nickade in matchens första mål efter en kvart. Anfallaren lurade bort Clement Lenglet i straffområdet och överlistade Hugo Lloris med en nick.

Haris Seferovic nickar in mål i EM.
Bildtext Haris Seferović gav Schweiz tidigt hopp om en skräll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Deschamps sträckte upp händerna och agerade i paus. Vilsne Lenglet blev utbytt, offensive Kingsley Coman hoppade in och Frankrike gick över till en fyrbackslinje.

Lloris med straffräddning

En kvart senare var Frankrike i ledningen – och allt ramades in av några matiga minuter.

Precis allt gick fransmännens väg mellan den 55:e och 59:e minuten. Först räddade Hugo Lloris en straff då Ricardo Rodriguez hade chansen att föra upp Schweiz i en 2–0-ledning.

Några minuter efter det hade Les Bleus vänt. Två klassmål signerade Karim Benzema såg till att det franska EM-tåget tog riktning mot S:t Petersburg och fredagens kvartsfinal mot Spanien.

Karim Benzema firar mål i EM.
Bildtext Karim Benzema satte två snabba mål.
Bild: EPA

– Vilka otroliga mardrömsminuter för Schweiz. Det kommer att länge för dem att komma över det här. Frankrike gör precis som för fem år sen, sa Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts efter Benzemas 2–1-mål.

Frankrike hade också bud på mer och när Paul Pogba läckert vred in 3–1 i krysset med en kvart kvar såg allt ut att vara bäddat för avancemang.

Då mäktade Schweiz med exakt samma sak som Kroatien. Seferović reducerade i 81:a minuten och när klockan stod på 90 minuter rullade Mario Gavranović in smått osannolika 3–3.

En knapp timme efter den fullträffen var en otrolig EM-dag till ända. Stjärnfallet är tungt, Frankrike är chockat och nu blir det en duell mellan Schweiz och Spanien på fredag.

Ett är åtminstone säkert: En normal människa kunde inte ha skrivit manuset till den här EM-kvällen.

Resultat, åttondelsfinal

Bukarest:

Frankrike–Schweiz 3–4 (0–1, 3–3) efter straffar
15' Haris Seferović 0–1
57' Karim Benzema 1–1
59' Karim Benzema 2–1
75' Paul Pogba 3–1
81' Haris Seferović 3–2
90' Mario Gavranović 3–3

Straffläggning:
SUI: Mario Gavranović 0–1
FRA: Paul Pogba 1–1
SUI: Fabian Schär 1–2
FRA: Olivier Giroud 2–2
SUI: Manuel Akanji 2–3
FRA: Marcus Thuram 3–3
SUI: Ruben Vargas 3–4
FRA: Presnel Kimpembe 4–4
SUI: Admir Mehmedi 4–5
FRA: Kylian Mbappé MISS

Diskussion om artikeln