Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högsta domstolen i Mexiko legaliserade cannabis då lagförslag fastnade i kongressen

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 07:22.
En ung kvinna med en liten mängd marijuana, deltog i en demonstration utanför Högsta domstolen då beslutet om cannabis fattades.
Bildtext En ung kvinna med en liten mängd marijuana, deltog i en demonstration utanför Högsta domstolen då beslutet om cannabis fattades.
Bild: EPA-EFE/Sáshenka Gutiérrez

Mexiko kommer att legalisera bruk av cannabis, enligt ett beslut i landets Högsta domstol. Domstolen beslöt att det är lagligt att odla, köpa och använda marijuana för privat, icke medicinskt bruk då ett lagförslag fastnade i kongressen. Högsta domstolen motiverade beslutet med att de gällande cannabisförbuden står i strid med grundlagen.

- Det här en en historisk dag med tanke på människornas frihet, konstaterade Högsta domstolens president Arturo Zardival efter omrsötningen. Åtta av elva domare röstade för beslutet, som deklarerade att förbuden mot användning, försäljning och anskaffning av frön strider mot grundlagen.

Högsta domstolen hade redan tidigare tagit ställning till lagligheten, och gett kongressen tid till april att skriva om de gällande lagarna.

Kongressens underhus, Deputeradekammaren, godkände ett lagförslag i mars men det fastnade i senaten, som övervägde att ta upp ärendet först i höst.

Kongressens misslyckande med att fatta beslut inom utsatt tid, vilket ledde till att domstolen tog saken i egna händer och beslöt om en allmän deklaration om lagligheten, som i praktiken innebär att fritidsbruk legaliseras.

Bruk av cannabis av medicinska skäl har tillåtits i Mexiko sedan år 2017, men endast ett fåtal länder i världen har godkänt fritidsbruk av cannabis, bland dem Uruguay och Kanada.

En aktivist rullade en marijuanacigarett under en demonstration utanför Högsta domstolen i Mexico city.
Bildtext En aktivist rullade en marijuanacigarett under en demonstration utanför Högsta domstolen i Mexico city.
Bild: EPA-EFE/Sáshenka Gutiérrez

Missnöjda aktivister

Cannabisaktivister och medborgarorganisationer är ändå missnöjda och anser att domstolens beslut inte är nog för att förändringen ska kunna ske smärtfritt. Även kongressen måste säga klart ifrån att bruk av cannabis tillåts, så att landets administration kan godkänna att vuxna privatpersoner får använda och odla cannabis för eget bruk.

Aktivister säger att beslutet inte direkt avkriminaliserar all sådan verksamhet som krävs för att man tryggt ska kunna använda cannabis. Det gäller bland annat frågor om produktion, innehav och transport av cannabisprodukter.

Medborgarorganisationen Asociacion Mexicana de Estudes sobre Cannabis ställer sig också skeptisk till beslutet.

– De vågar inte gå längre för det läggs ännu hinder för bruk, säger organisationens medlem, den långvariga cannabisaktivisten Jorge Hernandez.

Knarklaboratorium i djungeln i delstaten Sinaloa i Mexiko.
Bildtext Över 300 000 mexikaner har dödats sedan år 2006 då armén sattes in mot de mäktiga narkotikakartellerna.
Bild: EPA-EFE/Juan Carlos Cruz

Miljarder på spel

Försöken att legalisera cannabis har fått vind under seglen eftersom det ses som ett sätt att minska våldet kring den omfattande olagliga narkotikaodlingen, smugglingen och försäljningen i Mexiko.

Över 300 000 mexikaner har dödats sedan regeringen år 2006 beordrade armén att ta upp kampen mot ökända narkotikakarteller.

Ifjol beslagtogs 244 ton marijuana och experter påpekar att laglig försäljning av cannabis i mindre mängder för privatpersoner kunde inbringa miljarder i ett land som Mexiko med över 120 miljoner invånare.

Källor: AP, AFP, EL Pais