Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Kiuru om fotbollsfansen i S:t Petersburg: Smittspårarna har svårt att nå dem

Från 2021
Minister Krista Kiuru kommenterade fotbollsturisterna i Yles A-studio
Bildtext Krista Kiuru besökte Yles A-studio igårkväll - och uppmanade fotbollsturisterna att ta sitt ansvar.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru tror inte att de cirka 300 fallen av covid-19, som kunnat kopplas till hemresor från Ryssland, leder till skärpta restriktioner. Men hon beskriver situationen som allvarlig. Hon betonar fotbollsturisternas ansvar att inte sprida smitta.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru uppmanade till ansvarsfull agerande hos de fotbollsturister som gick på match i S:t Petersburg förra veckan, när hon besökte Yles A-studio i går.

- När hälsomyndigheternas smittspårare ringer är det viktigt att svara i telefon. Vi utnyttjar alla möjligheter vi har att reda ut den här soppan. Men vi har svårt att nå människor, sa Kiuru.

Kiuru tycker ändå att det är för tidigt att prata om skärpta restriktioner, men beskriver situationen som allvarlig. I Helsingfors har nu incidensen återgått till siffrorna i spridningsfasen.

Fotbolls-EM i S:t Petersburg fortsätter med en match på fredag. Kiuru uppmanar alla som tänkt åka dit att tänka efter en extra gång.

- Med tanke på den här soppan som uppstått finns det skäl till att tänka efter om man faktiskt ska åka iväg till S:t Petersburg just nu. Regeringens rekommendationer har varit tydliga - resor till fotbolls-EM rekommenderas inte, smittorisken är avsevärd.

Chefsöverläkare: Ingredienserna för en allvarlig situation finns

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Markku Mäkijärvi tänker inte bedöma om restriktionerna i huvudstadsregionen bör skärpas. Han säger ändå att huvudstadsregionens coronakoordinationsgrupp har tidigarelagt sitt möte till i morgon.

Mäkijärvi är orolig över hur stor andel av de smittade fotbollssupportrarna som dragit på sig deltavariationen av coronaviruset. I Ryssland har en stor andel fall av deltavarianten upptäckts, och därför finns det en stark misstanke om att fotbollsturisterna tagit med sig varianten till Finland. Enligt Mäkijärvi kommer information om det här att finnas tillgänglig inom de närmaste dagarna, då Institutet för hälsa och välfärd har analyserat de första proverna.

- Ingredienserna för en allvarlig situation finns. Deltavarianten är helt klart mer smittosam än andra tidigare varianter, 60 procent mer smittsam än den brittiska varianten. Det är verkligen mycket, säger Mäkijärvi.

Mäkijärvi och Kiuru ser risker i den nya inresemodellen

Regeringens föreslagna inresemodell behandlas nu av riksdagen, som kommer att rösta om modellen den här veckan.

Social- och hälsovårdsutskottet förmildrade förslaget till modellen ytterligare igår. Enligt utskottet ska länder med låg risk fritt kunna resa in i landet utan tester. I sitt förslag delar regeringen inte in länder enligt infektionsrisk, men som grundprincip skulle alla utan så kallade coronaintyg behöva testas två gånger.

Dessutom skulle bara ett test som tas 3-5 dagar efter inresa vara tillräckligt för dem som fått en dos coronavaccin. Regeringen kräver ändå att de här personerna testas i förväg eller vid ankomst till landet.

Kiuru och Mäkijärvi är överens om att inresemodellen innebär risker.

- HUS uttalande stöder två tester. Det skulle vara mycket säkrare, säger Mäkijärvi.

- Om länder med låg infektionsrisk fritt släpps in i landet kommer deltavarianten utan tvekan att komma till Finland, tror Kiuru.

Artikeln är en översättning av Yles artikel Kiuru A-studiossa Pietarin-kävijöistä: "Meillä on vaikeuksia tavoittaa ihmisiä, asiaan suhtaudutaan vähätellen", skriven av Päivi Suikkanen och Leo Kosola.