Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadsmarknaden har återhämtat sig från coronan – nu sänks bolånetaket till samma nivå som innan epidemin

Från 2021
Höghus i Rödbergen i Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Lånetaket för andra bostadslån än förstagångslån sänks till 85 procent, meddelar Finansinspektionens direktion.

Under coronaåret 2020 lyfte Finansinspektionen lånetaket till den lagstadgade grundnivån 90 procent för att främja stabiliteten på bostadsmarknaden.

Nu när bostadshandeln och utlåningen har tagit fart igen finns det inget behov av lättnaden. Därför har direktionen fattat beslutet att sänka den med fem procentenheter, tillbaka till nivån innan coronaepidemin.

Bostadsmarknaden har återhämtat sig väl från den chock som coronaepidemin medförde. Efter sänkningen har bostadshandeln och bostadsutlåningen varit livligare än under tidigare år, skriver direktionen i ett pressmeddelande.

Livlig marknad med överskuldsatta hushåll

Finansinspektionen motiverar också sitt beslut med att hushållen är överskuldsatta.

Skulderna i förhållande till inkomster för hushåll som tagit nya bostadslån har stigit. Enligt pressmeddelandet låg hushållens skuldkvot, alltså deras skulder i förhållande till deras inkomster, på 133,6 procent i slutet av mars i år. Det är över fem procentenheter högre än samma tid år 2020.

I pressmeddelandet påminner direktionen långivarna att vara försiktiga med att bevilja bostadslån som är stora i förhållande till hushållets inkomster och som har lång återbetalningstid.

Det skärpta lånetaket träder i kraft den första oktober i år.

Hushållens skuldsättning har varit het gröt i regeringsdebatten. Enligt regeringens senaste lagförslag skulle skuldkvotstaket kunna begränsas till fem gånger ett hushålls årslön.

Diskussion om artikeln