Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare beordrade i coronakarantän i S:t Petersburg – nästan 800 i karantän inom HUS område efter kontakt med fotbollsfans som besökt Ryssland

Uppdaterad 29.06.2021 19:49.
Finländska fotbollsfans i S:t Petersburg. De står på en innergård klädda i finländska tröjor och väntar på att en match ska börja.
Bildtext Finländska fotbollsturister har fört med sig sin coronasmitta då de har kommit hem. Nu meddelar nyhetsbyrån STT att några finländare sitter i karantän i S:t Petersburg.

Över 300 fall av coronavirus har konstaterats bland dem som återvänt från S:t Petersburg. Turisterna är hemma från över 60 olika kommuner och flera är ännu inte testade. Samtidigt stiger coronafallen i Ryssland. Speciellt förekommande är deltavarianten, men vaccinen ger ett rätt bra skydd också mot den.

Ryska hälsovårdsmyndigheter har beordrat finländska turister i coronakarantän i S:t Petersburg, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Konsul Ville Linnala på Finlands konsulat i S:t Petersburg bekräftar nyheten. Han berättar inte hur många finländare det rör sig om eller ifall karantänen gäller konstaterad smitta eller exponering.

STT har inte heller fått kommentar om ifall någon finländare får sjukhusvård.

Enligt Linnala kommer turisterna att komma ut ur karantänen då ryska läkare ger grönt ljus efter ett negativt testresultat.

Nästan 800 personer i karantän inom HUS

Den senaste veckan har flera finländare återvänt från resor till Ryssland, speciellt från S:t Petersburg efter EM i fotboll. Över 300 fall av coronasmitta har konstaterats bland de som kommit tillbaka till Finland.

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS område har man på tisdag förmiddag konstaterat totalt 222 fall av covid-19 bland fotbollsturister som kommit från Ryssland. HUS meddelar att 783 personer har satts i karantän.

"Vi har inte ännu hunnit spåra alla smittkluster, så siffrorna kommer att växa", säger HUS ledande överläkare Markku Mäkijärvi i ett pressmeddelande.

Det är oklart ifall de som beordrats till karantän är fotbollsturister eller inte.

Arbetare i smittskyddsdräkter decinfiserar en metrovagn i Moskva.
Bildtext Ryssland har igen rapporterat en rekordmängd coronarelaterade dödsfall, 652 på ett dygn. Bild av metron i Moskva.

De som inte blivit testade är hemma från över 60 olika kommuner

De flesta människorna som kommit hem från S:t Petersburg och som inte ännu blivit testade kommer från Helsingfors.

Kymmenedalens social- och hälsovårdstjänst Kymsote, som har varit ansvarig för att testa de människor som har varit på fotbolls-EM i S:t Petersburg, har överlämnat cirka 800 personers kontaktuppgifter till deras hemkommuner eftersom de inte ännu har testats.

Var tredje person, 293 personer, är från Helsingfors. Det näst största antalet personer som inte har testats är från Vanda och det tredje största är från Åbo.

I Åbo har man kontaktat alla som inte ännu har testat sig och hänfört dem till testning. Det rekommenderas att man undviker kontakt med personer som har varit i S:t Petersburg.

Yle Uutiset har sammanställt statistik över alla de kommuner som har invånare som inte testades vid gränsen (på finska).

Enligt överläkare Timo Lukkarinen har man nått de flesta som har kommit tillbaka till Finland, och i flera fall har hela busslaster försatts i karantän.

Dystra coronasiffror i Ryssland

– Här i Ryssland kan en person bli beordrad till karantän om hen har fått ett positivt testresultat eller om hen har blivit exponerad för viruset, säger Linnala.

I S:t Petersburg får man inte tillbringa sin karantäntid på ett hotell, utan det gäller att hitta andra boendeformer. Vid behov kan hälsomyndigheterna förse personer med en plats – till exempel på sjukhus.

De som är i karantän får inte åka hem förrän karantänen är slut eller förrän de blivit friska.

– Om det här händer dig lönar det sig att vara i kontakt med konsulatet och ditt reseförsäkringsbolag. Sen kan vi se vad som kan göras, säger Linnala.

Ryssland har igen rapporterat en rekordmängd coronarelaterade dödsfall, 652 på ett dygn. I S:t Petersburg är dödssiffran 119 vilket också är ett rekord för staden.

Turisterna har tagit för stora risker under sin resa – speciellt utanför stadion

I S:t Petersburg spelas den sista matchen på fredag då Schweiz och Spanien möts. Resten av matcherna som fortsätter fram till den 11.7 kommer att spelas på annan ort. Från och med nästa vecka spelas matcherna i London.

– Vi har inte ännu information om [hur många] finländska turister som kommer att delta, men vi har frågat UEFA om det och hoppas att få information för att meddela den till myndigheter så snart som möjligt. Jag tror att det inte är så många, men vi får se, säger Marco Casagrande, generalsekreterare på Finlands Bollförbund.

Marco Casagarde, generalsekreterare på Finlands Bollförbund.
Bildtext Marco Casagarde, generalsekreterare på Finlands Bollförbund, säger att det är viktigt att människor följer myndigheternas anvisningar och låter testa sig.

Casagrande litar på att myndigheterna gör sitt bästa då det gäller att i fortsättningen skydda dem som åker för att titta på matcher, men han påminner om att det är viktigt att följa myndigheternas direktiv.

– I allmänhet är det viktigt att göra vad myndigheterna säger gällande karantän och coronatestning. Fast du är okej med att ta risken får du inte utsätta andra för risk.

Faktorer som ligger bakom de stora smittotalen tror Casagrande att är kopplade till att människor tagit för stora risker.

– Det ser ut som om coronasituationen i Ryssland har blivit värre ganska snabbt. Turisterna har inte skyddat sig tillräckligt bra eller så har de tagit för stora risker under sin resa, speciellt utanför stadion. Det viktigaste är att alla stannar i karantän och går på test för att förhindra spridning, säger han.

Myndigheterna: nästan omöjligt att förhindra coronavirusvarianten Deltas spridning – men vaccinen skyddar

Enligt Mika Salmninen, chefsöverläkare på Institutet för hälsa och välfärd, är det nästan omöjligt att spridningen av deltavarianten av coronaviruset skulle kunna stoppas helt och hållet. Enligt hans beräkningar kommer varianten att spridas till hela världen. 

Salminen anser ändå inte att situationen i Finland är särskilt oroväckande. 

– Det finns inte orsak att anta att vi inte skulle klara oss igenom det här också, om människor beter sig korrekt och om spårningen fungerar. Det väsentliga är att fallen hittas och att vi kan förhindra att de sprider sig, säger Salminen.

människor köar till vaccinpunkten på busholmen.
Bildtext Ungefär 3,2 miljoner finländare har fått den första dosen coronavaccin.

Vaccinen skyddar mot coronaviruset – och rätt bra mot deltavarianten

Virusvarianten delta, som är 50–80 procent mer smittsam än den brittiska alfavarianten, har blivit vanligare i Finland, i synnerhet under de senaste dagarna med koppling till EM i S:t Petersburg. 

Deltavarianten sprids snabbt i Ryssland, och coronasituationen där har försämrats, likaså i hela världen.

En person med ansiktsskydd förbereder ett coronavaccin.
Bildtext Coronavaccinet kan ge ett rätt bra skydd också mot deltavarianten. / Arkivbild

Vaccinen skyddar rätt bra också mot deltavarianten och mycket bra mot seriösa coronarelaterade sjukdomsfall. En dos ger också ett gott skydd mot seriöst sjukdom. Ett komplett skydd fås endast då man har fått hela vaccinationsserien. 

THL uppskattar att antalet coronasmittade i landet, som kommit hem från Ryssland inte blir många fler

Antalet coronasmittade som kommit hem från Ryssland har inte stigit anmärkningsvärt sedan i går.

Överläkare på THL, Otto Helve, säger att de uppskattar att antalet inte heller kommer att öka mycket inom de närmaste dagarna eftersom de flesta resenärerna redan har blivit testade - men det återstår att se.

Enligt Helve får vi inom de närmaste dagarna mer information om eventuella smittkedjor.

Artikeln uppdaterades 29.6.2021 klockan 11.09 med mera information, klockan 12.26 med Rysslands coronastatistik och klockan 13.35 med HUS statistik och klockan 18.34 med information om Mika Salminen och Marco Casagrande och 16.53 med information från THL och 17.53 med statistik om kommunerna.