Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Sonjas och Jannes podd kör igång!

Från 2021
Sonja och Janne poserar på ett klassfoto tillsammans med busiga anonyma barn, som frar Sonja i håret och river Janne i örat. De håller i en stor skylt med texten "Sonjas och Jannes podd" där endel bokstäver är lite felvända.
Bildtext I podden talar Sonja och Janne om livets stora frågor med en gäst genom att svara på frågor som ställs av barn.
Bild: Yle/Parad Media Frida Lönnroos

Sonja Kailassaari och Janne Grönroos är aktuella med en ny podd där de varje vecka tillsammans med en gäst talar om livets olika frågor - genom att svara på frågor som ställs av barn.

– Jag och Sonja vet inte i förväg vilka eller hurdana frågor som kommer att komma, säger Janne Grönroos. Men tillsammans med vår gäst tar vi oss an att klura ut svaren så gott vi kan och det brukar leda till väldigt intressanta samtal. 

Barn har en fantastisk förmåga att ställa ärliga och direkta frågor. Därför lockar barnens frågor i Sonjas och Jannes podd också fram ärliga och ofta väldigt överraskande svar och samtalsämnen. Och varje gång får man veta något nytt om de medverkande.

Barns frågor uppmanar till ärlighet

– Det är någonting ljuvligt med barns frågor för de öppnar en dörr till ett rum som man inte visste att fanns, säger Sonja. Barn tänker på sådant som du slutat tänka på för länge sedan och frågar sådant som man själv har slutat fråga.

Gäst i det första avsnittet är skådespelaren och vinnaren i det finska underhållningsprogrammet Putous, Dennis Nylund. Han är inte rädd för att bjuda på sig själv och håller med Sonja och Janne.

Programledaren Sonja Kailassaari och skådespelaren Dennis Nylund poserar glatt framför en rappad gul husvägg.
Bildtext Poddens ena programledare Sonja Kailassaari med gästen i det första avsnittet, skådespelaren Dennis Nylund.
Bild: Yle/Parad Media

– Det är just så. Barn ställer väldigt raka frågor, fortsätter Dennis Nylund. Som det där legendariska exemplet där ett barn frågar sin mamma i spårvagnen: – Mamma, mamma, är det där en sån näsa som vi talar om först när vi kommit hem? Barn ställer frågan på ett sådant sätt att de ändå avslöjar allt och det är både gulligt och fint.

Både djupt och lättsamt

Trots att det är barn som ställer frågorna är samtalet ändå ett vuxensamtal. Samtalen är ärliga och ibland blir det djupt och allvarligt och ibland bara underhållande och vansinnigt roligt.

I det första avsnittet med Dennis Nylund svarar de bl.a. på frågan hur det känns att vara kär för första gången, vilka olagligheter de gjort sig skyldiga till och vad de drömde om när de var barn.

Vi får höra om Sonja som sagotant på Mars och om varför man ännu som vuxen vill och behöver känna att ens föräldrar är stolta över en. Dennis Nylund avslöjar dessutom vem han varit störtförtjust i.

Också i de kommande poddavsnitten utlovas det oväntade avslöjanden och hejdlösa skratt men också djupare samtal.

– Till exempel skådespelaren Tuuli Heinonen som är gäst i det andra avsnittet bjuder bl.a. på sin egen mest pinsamma rädsla och det är en alldeles fantastisk rolig historia om en rädsla som väldigt många tampas med, berättar Sonja.

Övriga gäster under den kommande säsongen är bl.a. författaren och den finlandssvenska poddföregångaren Kaj Korkea-Aho, mediamångsysslaren och producenten Tage Rönnqvist och Jussivinnaren Mimosa Willamo.

Sonja och Jannes podd - start den 21.7.2021 på Yle Arenan och kl. 21.03 i Yle Vega

Hur känns det att vara kär? Dennis Nylund avslöjar en stor tidigare förtjusning

34:15