Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hundratals meter slitterny spång i Västerby - hjälp till att trampa upp de nya stigarna i naturen

Två personer bygger spång.
Bildtext Grovjobbet ute i skogen i Västerby är gjort. Nu väntar de nya lederna på att ivriga motionärer och tävlingslöpare trampar upp stigarna.

Ute i skogen i Västerby i Ekenäs finns nu hundratals meter splitternya spångar, broar och nydragna stigar. Stiglöparföreningen har tagit till motorsåg och hammare för att skapa tävlingsrutterna för en ny löptävling. De nya lederna finns även till för gemene man att njuta av.

Den nya stiglöpningstävlingen Western Village Trail Run ordnas för den första gången den 21 augusti.

Deltagarna kan välja mellan etapperna 5 kilometer, 10 kilometer, 25 kilometer, 50 kilometer eller det 700 meter långa FunRun-loppet för barn och barnasinnade.

Idén om att utveckla stignätverket i Västerby kom nog via den här tävlingen berättar Jonna Öblom, som är tävlingsledare för stiglöpningstävlingen.

– Vi vill ordna en stiglöpningstävling här för att det är ett så fint område och sen började vi fundera var rutterna kunde gå. Sen har vi bara jobbat vidare med att dra upp stigar och bygga spångar, berättar hon.

En ny stigslinga vid Trollstigen

Grovjobbet ute i skogen är nu gjort. Det är föreningen Raseborg Trail Runners som har förverkligat bygget av nya stigar i området. Cirka 15 aktiva föreningsmedlemmar har burit, spikat, sågat och jobbat för att föreverkliga nya leder i terrängen.

Bild tagen i höjden av spång i naturen.
Bildtext 200 meter splitterny spångled finns nu tillgänglig för alla att njuta av ute i skogen i Västerby i Ekenäs.

En alldeles ny led finns vid Trollstigen. De nya lederna är redan nu tillgängliga för både invånare och besökare.

– I norra delen av friluftsområdet, vid Ekenäs port, har vi dragit upp helt nya stigar. Vid Trollstigen finns en helt ny del som löper mot motorbanorna och vidare till Ekenäs port och följer sedan strandlinjen vid Grabbskog träsk upp genom skogen tillbaka till Trollstigen, berättar Ville Vuorelma.

– Den är lite på tre kilometer lång och där finns redan skyltar på plats och den är för tillfället utmärkt med gula band, berättar Jonna Öblom.

Därtill dras en ny spångrutt på sydvästra sidan av Västerby storträsk.

– Där har det tidigare gått en ganska otydlig stig med ganska mycket våta partier. Nu har vi byggt över 200 meter spångar där. Vissa broar har även byggts på andra håll på området, säger Ville Vuorelma.

Lyssna på Ville Vuorela och Jonna Öblom som berättar om de nya stigarna i Västerby i Ekenäs.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Stiglöpningstävling genom tät granskog och längs vackra sjöar i Raseborg
Stiglöpningstävling genom tät granskog och längs vackra sjöar i Raseborg - Spela upp på Arenan

Ni efterlyser nu hjälp med att trampa upp de nya stigarna?

– Jo, man får jättegärna komma redan nu och uppleva stigarna och hjälpa till att trampa upp dem. Alla är ännu inte skyltade men under juli blir det färdigt, lovar Ville Vuorelma.

– Det är en fin bonus att vi kan erbjuda nya stigar till glädje för alla lokala invånare. Även efter tävlingen kan vem som helst, både invånare och besökare fortsätta att använda de nya stigarna i Västerby, konstaterar han.

Stiglöpning i omväxlande terräng

För den hugade löparen utlovas rutter i en omväxlande terräng längs stigarna i Västerby. Största delen av tävlingssträckorna går längs stigar i naturskön natur.

Natur fotat från luften.
Bildtext En stiglöpningstävling ska ordnas i vacker och omväxlade natur på Västerby friluftsområde i Raseborg.

– Det är en ganska omväxlade terräng, speciellt på sträckorna 25 kilometer och 50 kilometer finns allt från tät granskog till skärgårdsliknande miljö. Riktigt bra för den som vill tävla på riktigt och det passar även för motionären, säger Jonna Öblom.

Att planera tävlingsrutterna och att hitta den optimala terrängen har varit lätt. Det här tack vare att det finns ett gediget löpargäng i föreningens styrelse.

– Mårten Boström och Daniel Forsell som är orienterare och löpare på elitnivå har bra erfarenhet av kartor och skalor. Det har varit ganska enkelt att bolla idéer och vi har varit ganska överens om det bästa alternativet, berättar Jonna Öblom.

Nya djurskyltar symboler för rutterna

Inom kort kommer även nya djurskyltar att dyka upp i terrängen. De olika rutternas symboler är haren (5 kilometer), räven (10 kilometer), korpen (25 kilometer) och vitsvanshjorten (50 kilometer).

Två personer står med ryggen mot kameran.
Bildtext De olika djursymbolerna som ses på ryggen av tröjorna kommer att finnas ute i terrängen och markerna de olika rutterna.

– Varje tävlingssträcka har en egen symbol som kommer att synas i skogen, berättar Jonna Öblom.

Tanken är att skapa ett trevligt heldagsevenemang för hela familjen.

– Därför har vi också olika distanser och ett 700 meters lopp för barn. Gemenskap och en trevlig och rolig dag för alla, säger Ville Vuorelma som är ordförande för föreningen Raseborg Trail Runners.