Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tigrays tidigare ledare säger sig ha återtagit makten och Etiopiens regering utlyser vapenvila: Ett dramatiskt skifte i konflikten – om det stämmer

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 23:41.
En flicka på en marknad som är öppen en gång per vecka i Mekele i den etiopiska regionen Tigray 21.6.2021.
Bildtext Ska den här flickan snart få uppleva fred? Bilden är tagen på en marknad som är öppen en gång per vecka i Mekele 21.6.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

De tidigare ledarna i den etiopiska regionen Tigray säger att de har 100 procent kontroll över den regionala huvudstaden Mekelle och områden nordväst om staden efter nästan åtta månaders strider. Samtidigt har den etiopiska regeringen utlyst en ensidig vapenvila som genast träder i kraft. Frågan är om detta verkligen innebär en väg till fred efter en lång, blodig konflikt.

Invånarna i Mekelle säger att de nu för första gången ser rebelltrupper i staden sedan regeringstrupper drev ut dem i november. Jublande människor på gatorna sägs hylla de återvändande rebelltrupperna.

Den etiopiska regeringen har inte kommenterat rebellernas besked.

Enligt ögonvittnen ropades det "Abiy är en tjuv", medan andra sjöng sånger som prisade TPLF och viftade med regionens rödgula flagga.

Det tillfälliga centralledda styret lämnar Tigray. Invånare säger sig ha sett regeringsstyrkor packa ihop saker och köra bort i sina fordon från positioner i Mekelle.

Premiärminister Abiy Ahmeds federala trupper uppges ha plundrat lokaler – bland annat FN:s barnorganisation Unicefs kontor – innan de lämnade staden.

På tisdagskvällen uppgavs rebelltrupperna ha utökat sin territoriella kontroll genom att överta staden Shire som ligger 140 kilometer nordväst om Mekelle. Eritreanska styrkor ska enligt ögonvittnen som Reuters talat med ha rört sig norrut från Shire - i riktning mot gränsen.

De flesta uppgifter är svåra att bekräfta eftersom telefonförbindelserna med Tigray är avbrutna. FN-källor har ändå bekräftat att rebelltrupper också tagit över staden Shire.

Vi har 100 procent kontroll över Tigrays huvudstad Mekelle. Våra styrkor går detaljerat igenom hela territoriet tills fienden är avlägsnad.

Getachew Reda, talesman för TPLF till nyhetsbyrån Reuters

Om Tigrays tidigare ledare verkligen har återtagit makten, innebär det ett dramatiskt skifte i en konflikt som har tagit livet av tusentals människor och sänt över två miljoner på flykt.

Hundratusen människor lever dessutom på randen till en svältkatastrof – den värsta globala livsmedelskrisen på tio år. Enligt FN har regeringsstyrkor kontinuerligt blockerat och försvårat mattransporter till Tigray.

Kvinnor som sörjer offer i en attack mot Togoga, 20 km från Mekelle  23.6.2021
Bildtext Kvinnor som sörjer offer i en attack mot Togoga, 20 kilometer från Mekelle 23.6.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtta månader av eskalerande konflikt

  • I början av november 2020 anklagade Etiopiens regering Tigrays styrande parti TPLF (Tigray People’s Liberation Front) för att ha attackerat militärbaser. I Tigray protesterade man mot ett ökat centralstyre i regionen som har sju miljoner invånare.

  • TPLF är ett etniskt baserat parti som dominerade hela Etiopiens politik i närmare trettio års tid.

  • Konflikten mellan det lokala styret TPLF och den etiopiska militären trappades upp i november. Då anlände också soldater från grannregionen Amhara och grannlandet Eritrea till stöd för premiärminister Abiy Ahmed och regeringstrupperna. TPLF drog sig tillbaka, men har utkämpat ett gerillakrig mot den federala regeringen.

  • Bara för en kort tid sedan rapporterades det om upptrappade strider mellan TPLF-styrkor och etiopiska regeringstrupper utanför Mekelle. Enligt läkarkällor dödades över 60 människor i en attack mot staden Togoga nordväst om Mekelle för ungefär en vecka sedan.

  • I går, söndag, meddelade de tidigare ledarna i Tigray att de återvänt och tagit över kontrollen av den regionala huvudstaden Mekelle efter nästan åtta månaders strider.

  • Etiopiens regering utlyste strax därefter en ensidig, temporär vapenvila som omedelbart träder i kraft. Vapenvilan uppges ha utlysts på begäran av den interimadministration som regeringen tidigare installerat i Tigray. "Vapenvilan är i kraft tills skördeperioden är slut", säger regeringen i ett meddelande. I Etiopien pågår odlingssäsongen i huvudsak under perioden maj-september.

  • "Vi strider tills alla fiender har lämnat Tigray", säger för sin del Liya Kassa, en annan talesman för TPLF i ett röstmeddelande på Facebook.

  • FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har meddelat att han talat med premiärminister Abiy. Guterres säger sig vara hoppfullt inställd och tror på att fientligheterna upphör. "Nu är det viktigt att civila beskyddas, att humanitär hjälp når de nödlidande och att en politisk lösning kan hittas", säger FN-chefen. Enligt diplomatkällor kommer FN:s säkerhetsråd att sammanträda den här veckan angående läget i Tigray.

Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister, som står med nobelfredspriset som han fick ta emot år 2019.
Bildtext Under ledning av Abiy Ahmed – hyllad premiärminister och Nobelpristagare (fredspriset 2019) – har den etiopiska regeringen stått bakom brutala dåd i Tigray.
Bild: Hakon Mosvold Larsen / Epa

Våld på alla sidor

De våldsamma striderna i Tigray har präglats av massakrer samt utbrett sexuellt våld och andra övergrepp.

Skyldiga till våldet mot civila, till våldtäkter och plundring samt förstörelse av skolor, sjukhus och kyrkor hittas på alla sidor i konflikten.

Etiopiens regering stämplar TPLF som en terroristorganisation. Trots alla våldsdåd uppges TPLF ha ett starkt stöd bland befolkningen i Tigray.

Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt.

Kriget inom Etiopien har också berört grannområden i Afrikas horn

Lokalbefolkningen säger sig inte längre se några eritreanska styrkor i staden Shire, en stad i centrum för många stora vägar.

– Inte en enda eritrean syns i staden. En massiv truppförflyttning skedde under natten, säger invånare till nyhetsbyrån Reuters.

Under hela kriget har premiärminister Abiy dragit nytta av det stöd militären har av grannlandet Eritreas soldater. Också den etiopiska regionen Amhara, som angränsar till Tigray, har utgjort ett stöd för regeringen.

Dissidentledare talar om att "driva ut fienden" vilken kan tyda på att striderna kommer att fortsätta trots att regeringen utlyst sin ensidiga vapenvila.

Ledningen i Tigray uppmanar sina anhängare att delta i kampen så att "fienderna lämnar Tigray helt och hållet".

Vägen till fred kan bli lång

Dessa styrkors inblandning befaras göra det mer komplicerat att få till stånd en heltäckande tillämpning av den temporära ensidiga vapenvila som nu har utlysts av regeringen.

Eventuella fredsförhandlingar väntas bli långvariga och svåra.

Tigrays styrkor som bekämpar Etiopiens regering kommer att gå in i Eritrea och den etiopiska regionen Amhara och driva bort "fiendestyrkor" om det behövs.

Getachew Reda, talesman för TPLF till nyhetsbyrån Reuters per satellittelefon 29.6.2021

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

29.5 klockan 23.30 uppdaterades artikeln om att de tidigare ledarna tagit kontroll över ett större område.