Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sju nya coronafall i Raseborg på en vecka – Lojo börjar vaccinera 12-15-åringar i riskgrupp

En skötare ger vaccin till en sittande person.
Bildtext I Raseborg finns det inga tider för invånare som vill ta första dosen vaccin. I Lojo har man vaccinerat invånare utan att de behövt boka tid.

Flera olika smittkedjor har uppdagats i Raseborg den senaste veckan. I Ingå planeras en massvaccinering i juli och i Lojo påbörjas vaccineringen av 12–15-åringar i riskgrupp.

Den senaste veckan har sju nya fall av covid-19 registrerats i Raseborg, meddelar staden. Det betyder att incidensen för de senaste två veckorna är 25.

Det är fråga om fall som hör till fyra olika smittkedjor. Pandemin är alltså inte över, betonar chefsläkaren Tove Wide i ett pressmeddelande.

Smittorna har kommit från två andra kommuner i södra Finland och två olika grannländer. Det goda är att de här smittofallen knappast leder till smittor utanför familjerna, säger Wide.

Raseborgarna får också i fortsättningen vara beredda på enstaka nya fall. Men om alla som kommer från en resa går på test enligt anvisningar och håller isolering och karantän så fås nya smittkedjor snabbt stoppade, enligt chefsläkaren Tove Wide.

Vaccinläget skiftar

67,1 procent av raseborgarna har fått sin första dos coronavaccin. Av dessa har drygt 24 procent redan hunnit få två doser.

Staden lovar informera nästa gång det finns nya lediga vaccinationstider att boka för de som vill ta den första dosen.

Det kommer mindre vaccin till Finland just nu och därför har kön stannat av i Raseborg. Staden hoppas få igång vaccineringen av personer som vill ha den första dosen senast i augusti.

I Lojo har man den senaste veckan vaccinerat invånare som är 16 år och äldre utan att de behövt boka tid. Det har skett vid två tillfällen, 22 och 29 juni, i Tennarihallen.

Lojo stad meddelar att också 12-15 åringar som är i riskgrupp nu kan boka tid för vaccinering. Läs mera på Lojos webbplats (på finska).

På Ingås webbplats skriver kommunen att den planerar en ny massvaccinering lördag 10 juli. Då kan eventuellt Ingåbor i 12–15-års ålder, som är i riskgrupp 1 och 2, få sin första dos.

För att kommunen ska veta hur stort behovet är uppmanas vårdnadshavarna för den här gruppen kontakta kommunen senast fredag 2 juli.