Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svarta rubriker i franska medier efter Les Bleus EM-flopp – tuff kritik mot Deschamps efter taktiska missar: "Det är jag som bär ansvaret"

Från 2021
Frankrike deppar efter uttåget i EM.
Bildtext Didier Deschamps har tränat Frankrike sen 2012 och nått två stora finaler.
Bild: imago images/Just Pictures/ All Over Press

När en stor fotbollsnation misslyckas börjar journalisterna arbeta. Det franska fallet i EM har inte tagits emot väl i hemlandet – men dagen efter fiaskot verkar det ändå som att Didier Deschamps får sitta kvar.

Utplånade, Ett stort misslyckande och Ett slag i ansiktet.

Där är några förstasidesrubriker från de franska tidningarna efter Frankrikes förlust i åttondelsfinalen mot Schweiz. Det tungt favorittippade Les Bleus misslyckades i sommarens EM – ett resultat som rör om i ett stort fotbollsland.

Omdömena är tuffa och Frankrike kritiseras bland annat för sin inställning.

Och när ett misslyckande ska utvärderas landar ofta blickarna på tränaren. Vad händer med förbundskaptenen Didier Deschamps?

Dagen efter uttåget meddelar det franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët att han ska diskutera läget med Deschamps.

– Jag tror inte att hans jobb är i fara. Vi ska inte skapa oreda, vi behöver prata, säger han enligt AFP.

"Trodde matchen var vunnen"

Deschamps tog över det franska landslaget 2012 och har nått stora framgångar. Det blev EM-silver för fem år sen och i senaste VM gick man hela vägen till guld.

Han har ett avtal som sträcker sig över VM i Qatar i slutet av 2022.

– Jag gillar honom och jag vet hur små saker det handlar om i fotboll. När vi ledde med 3–1 trodde jag att matchen var vunnen. Jag är givetvis väldigt besviken när vi inte når en kvartsfinal, säger Le Graët.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mbappé sumpade den avgörande straffen, Schweiz fullbordade jätteskrällen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den franska radiostationen RMC Sport rapporterar ändå det väntade: Zinedine Zidane – ledig på marknaden efter avskedet till Real Madrid – uppges vara hundra procent redo för att ta över om Deschamps inte vill fortsätta.

Vad säger Deschamps?

– Vi står enade tillsammans. När Frankrike vinner är det spelarnas förtjänst, när det går sämre är det jag som bär ansvaret. Vi behöver tid för att hämta oss efter det här och det finns inga magiska konster att ta till. Det här är idrott och man måste acceptera när det gör ont.

Programmet är inte längre tillgängligt
Frankrike och Schweiz bjöd på jättedrama - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I medier har Deschamps också fått svidande kritik för sitt val att starta med en trebackslinje mot Schweiz. Efter den svaga starten gick han över till den mer bekanta fyrbackslinjen.

– Första halvlek visade att jag inte hade rätt, men vi korrigerade efter paus. En EM-turnering håller hög klass och bland annat slogs regerande mästaren Portugal ut tidigare.

Frankrikes nästa försök att sätta ett plåster på såret? Trippeln i VM-kvalet i början av september blir landslagets första framträdande efter EM – och det avslutas med hemmamatchen mot Finland i Lyon.

Källor: AFP, L’Equipe, Le Parisien, The Guardian, RMC.

Diskussion om artikeln