Nästa steg i Sveriges regeringskris: Ulf Kristersson får sonderingsuppdrag först
Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag, har träffat alla partiledare för samtal i dag och bestämt att moderatledaren Ulf Kristersson är först ut som regeringssonderare.
Mellan klockan 10 och 15.15 har talmannen träffat alla åtta partiledare för samtal för att hitta ett förslag för ny statsminister för Sverige.
Talmannen möter pressen i riksdagens Förstakammarsal och berättar att det är Ulr Kristersson som först får uppdraget att sondera förutsättningarna för en ny regering. Han har tre dagar på sig.
Om Kristersson efter tre dagar har kommit fram till ett förslag kan omröstning om förslaget ske i riksdagen på måndag.
Kristersson kan också begära förlängning på processen. Hur lång förlängningen i så fall kan bli är en avvägningsfråga.
– Men min ambition är att riksdagen ska kunna rösta om en statsminister redan nästa vecka, säger Norlén.
Tidsfristen på tre dagar förklarar han att handlar om att markera tempo för processen: det får inte ta lika länge som vid senaste regeringsbildning och det finns heller inte några skäl att det gör det eftersom uppställningen i riksdagen är likadan som då.
Statsminister eller beslut om extraval innan juli månad är slut
Blir Ulf Kristerssons förslag nedröstat går processen vidare till nästa sonderare och Norlén säger att det här kommer att ske i förhållandevis raskt tempo.
Norlén har fyra försök på sig och kan alltså utse fyra regeringssonderare. Lyckas ingen av dem bilda regering blir det extraval.
– Vi kommer att ha en statsministeromröstning i veckan tills processen är slut, gissar han, och säger att Sverige innan juli månad är slut antingen ska ha en ny statsminister eller ett beslut om ett extraval.
Att sonderingsuppdraget går till Kristersson först och inte till Löfven motiverar Norlén med att Kristersson leder det största partiet av de som röstade för misstroende.
– Då är det rimligt att han får se vilka chanser han har att bilda en regering.
Budgetstöd inte avgörande för talmannen, "men inte oväsentlig"
På pressträffen får Norlén frågan om en tänkbar statsminister måste vara säker på att den får igenom sin budget. Det här har diskuterats under några dagar eftersom C inte vill budgetsamarbeta med V och statsminister Löfven i dag meddelade att han är villig att bilda regering först och förhandla om höstbudget senare.
Norlén säger att budgetfrågan inte ensam kan avgöra en statsministerkandidat släpps fram eller inte.
– Men den har stor betydelse. Inte avgörande betydelse, men det är klart det måste vägas in.
Så här har partiledarna reagerat i dag
Partiledarna har mött pressen efter sina samtal med talmannen.
Stefan Löfven (S) upprepade att han är redo att tillträda som statsminister ifall riksdagen accepterar honom, och tillade att han är redo att göra det även utan att först budgetförhandla. Han sade också att om höstbudgeten sedan inte får stöd i riksdagen avgår han.
Ulf Kristersson (M) upprepade även han att han fortsatt är beredd att leda en borgerlig regering, och sade dessutom att han är villig att fälla en eventuell S-ledd regering i höst genom att inte godkänna budgeten.
Jimmie Åkesson (SD) sade än en gång att han vill att hans parti får ett inflytande som motsvarar partiets storlek, som tredjestörst i riksdagen.
Annie Lööf (C) sade, igen, att hon vill fortsätta samarbeta kring januariavtalet med S, MP och L, och att hon inte tänker budgetförhandla med V.
Nooshi Dadgostar (V) upprepade att hon vill att Stefan Löfven blir statsminister och att V vill sätta sig ner med S, MP och C för att diskutera budget.
Ebba Busch (KD) vidhåller att det finns möjligheter för en borgerlig regering som inte tidigare funnits eftersom flera partiet omvärderat sin syn på SD.
Nyamko Sabuni (L) vill fortfarande ha en borgerlig regering och inte stöda Stefan Löfven eller förnya januariavtalet.
Märta Stenevi (MP) upprepar även hon samma sak som förra veckan: hon tror S, MP, C och V kan komma överens om ett juniavtal.